Keresés
Close this search box.

Torna számítógép előtt ülőknek

//

Munkánk során egyre több időt töltünk a számítógép előtt. Kényszerű ülő életmódunk már önmagában is egészségügyi kockázatot jelent, amit tovább súlyosbít a billentyűzet megállás nélküli használata, és folyamatosan a képernyőre meredő tekintetünk.

Torna számítógép előtt ülőknek

Csak ritkán és nagyon rövid időre szakadunk el a számítógéptől. Mindez komoly túlterhelést jelent bizonyos testtájakon, ám az előforduló tünetek igen változatosak:

A tünet-együttest az orvosok RSI-szindrómának nevezik, amely az izom, ín, ideg, és egyéb lágyrészek károsodásának gyűjtőneve. Kezdetben nyilallások jelzik a bajt, majd a fájdalom tartóssá válik, éjszaka sem szűnik. Ilyenkor a gyógyulás már hosszadalmas, tehát célunk inkább a megelőzés legyen!

Ehhez a megfelelő szék állítható magasságú, karfás, ülőfelülete lefelé gömbölyített, fenekünket hátratolva rajta, a combunkat teljes hosszában alátámasztja, háttámlája pedig lapockák alsó csücskéig ér.

A helyes ülés szabályai:

30 perc gépelés után 1-2 perc lazítás, óránként pedig 10 perc szünet javasolt! Ilyenkor tornázzunk! DVD filmünkön 4 különböző átmozgató, frissítő gyakorlatsort találnak, kellemes zenére végzett speciális mozdulatokkal, a kezet is átmozgató, s az alsóvégtagi keringést is serkentő elemekkel. A statikus terhelést dinamikus, ritmikus gyakorlatokkal egyenlítjük ki, miközben erősítjük a helyes testtartáshoz szükséges izmokat, és jóleső, alapos nyújtózásokkal lazítjuk a nyakat és a vállövet.

További információt adunk: a jó irodabútorokról, a munkakörnyezet helyes kialakításáról, ülési alternatívákról és segédeszközökről, a monitor, a billentyűzet és az egér helyes használatáról, illetve a megfelelő gépelési technikáról.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!