Keresés
Close this search box.

Allergiák és házi kedvencek

//

Igen megrázó, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy allergiánkat nem más, mint saját házi kedvencünk okozza. Mivel – a szezonalitás hiánya miatt – egész évben komoly panaszokat okozhat, az éveken keresztül szeretett és védett házi állatunktól gyakran véglegesen meg kell válnunk.

A leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia, előfordul azonban allergiás reakció lóra, hullámos papagájra, aranyhörcsögre, tengerimalacra és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra.

Mi okozza az allergiás tüneteket?

Hétköznapi nyelven állati szőr- vagy éppen toll-allergiáról beszélünk, pedig nem csak maga a szőrszál, illetve a toll allergizálhat. Ugyancsak allergiás tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, dörgölőzéssel a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján, sőt még a kedvenctől való megválás után, akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat.

Milyen panaszokkal járhat az állat-allergia?

A házi- és házkörüli állatok kiváltotta allergiás megbetegedések jellemzően légútiak, de előfordulhatnak – a közvetlen érintkezés miatt – ekcémás tünetek is. A szénanáthás, sokszor asztmás panaszok nem köthetőek évszakhoz, egész évben jelentkezhetnek. Ingadozást egyedül az állat közelsége, illetve távolsága okoz. A lakásból kilépve, a munkahelyen, vagy az iskolában a tünetek jellemzően enyhülnek, majd hazaérve újra felerősödnek. Különös tünet-megjelenési mintát mutat a háziszárnyasokra adott allergia, amit igen gyakran a tollal bélelt párna okoz. A tünetek jellemzően éjszaka és reggel a legerősebbek, napközben csökkennek vagy meg is szűnnek. Ez esetben a legfontosabb diagnosztikus feladat annak megállapítása, hogy valójában toll- vagy poratka-allergiáról van szó.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Állat-allergia gyanúja esetén mindenképpen keressünk fel szakorvost! Gyanút kelt, ha a tünetek történetesen egy új „lakó” beköltözése után jelentkeznek; ha „megfázásunk” heteken keresztül nem javul; ha korábban nem tapasztalt, szokatlan tünetek jelentkeznek (pl. fulladás, köhögés, bőrkiütés); ha allergiás tüneteink a pollenszezon elmúltával sem szűnnek meg.

A szakorvosi vizsgálat segít megállapítani a tünetek pontos okát. Fontos megjegyeznünk, hogy az allergén-tesztelés eredményét nem érdemes önmagában irányadónak tekintenünk, hiszen gyakran előfordul, hogy bár a teszt érzékenységet jelez valamely állattal szemben, az adott állat soha nem okozott tüneteket. Általános irányelv, hogy a kezelést a klinikai kép alapján végezzük, tehát csak azt kezeljük, ami tünetet okoz.

Mit tehetünk állat-allergia esetén?

Mint minden allergiánál, itt is két csapásirány létezik: az első az allergiát kiváltó ok kiiktatása (praktikusan a háziállattól való elbúcsúzás), a második pedig a gyógyszeres, akupunktúrás és egyéb kezelési módok.

A legtöbb esetben sajnos az allergén kiiktatása nélkül a kezelés nem vezet kellő eredményre, így feleslegesen terheljük vele szervezetünket. Amennyiben az állattól való elbúcsúzás érzelmi okok miatt nehézségbe ütközik, akkor az allergén-szintet kell a minimálisra csökkentenünk.

Gyakran megfigyelhető, hogy az allergiás beteg az idő előrehaladtával fokozatosan egyre több mindenre lesz allergiás. Emiatt, ha gyermekünk bármire allergiás, korlátozzuk a házi kedvencek számát maximum egyre vagy kettőre!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!