Keresés
Close this search box.

Az élet legfontosabb évei

//

A gyermek életének első három éve kulcsfontosságú fejlődése szempontjából. Ekkor alakul immunrendszere a külső hatásokon, védőoltásokon, a bevezetett táplálékokon, s a környezeti ingereken keresztül.

Német kutatóorvosok 1300 gyermeket vizsgáltak születésük pillanatától 13 éves korukig rendszeres időközönként általános egészségi állapot, allergia és a tüdő működése szempontjából, emellett figyelembe vették a szülők által készített feljegyzéseket is.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy azon gyermekek esetében, akiknél életük első három évében asztmás jellegű ziháló légzés lép fel, illetve allergiás reakciót mutatnak poratkára, állatok szőrzetére, pollenre, vagy bármely más gyakori allergénre, jóval nagyobb eséllyel jelentkezik asztma 13 éves korukra. Akiknél nehéz légzés ugyan előfordul, de allergia nem jelentkezik, azok tüneteiket pubertás korukra 90%-ban kinövik.

A tanulmány tapasztalatai szerint a korai életszakaszban, az első három évben kialakult allergiáknak sokkal nagyobb szerepük van a későbbi asztmás megbetegedés szempontjából, mint a későbbi években jelentkező allergiás reakcióknak.

Brit kutatóorvosok hozzáteszik, hogy az anyák a várandósság alatti vitamindús táplálkozással is sokat tehetnek gyermekük egészségéért. Megfelelő mennyiségű E-vitaminnal például, csökkentik a gyermeknél később kialakuló asztma kockázatát.

Egy amerikai folyóiratban közölt vizsgálat szerint az E-vitamin fontos szerepet tölt be a tüdő és az immunrendszer fejlődésében. Azon anyák esetében, akik terhességük alatt kevés E-vitamint fogyasztottak, a gyermek 2 éves korára nőtt a nehéz, ziháló légzés megjelenésének kockázata, és 5 éves korukra – kortársaikhoz képest – kétszer olyan gyakran alakult ki asztma.

Mivel nem határozták meg az E-vitamin mindenki számára egyaránt ajánlott napi mennyiségét, a kutatók természetes forrást, azaz növényi olajokban, magvakban, zsírosabb halfélékben, leveles zöldségekben gazdag étrendet javasoltak.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!