Keresés
Close this search box.

Derékfájásról időseknek és fiataloknak

//

Nem véletlen, hogy a 2000 és 2010 közötti időszakot a WHO a Csont és Ízület Évtizedének nyilvánította. Egyes felmérések szerint a derékfájás korlátozza leginkább a 45 év alattiak mindennapi tevékenységét. Ez a második leggyakoribb ok, amiért orvoshoz mennek. Minden pillanatban a magyar népesség 4-5%-a (mintegy félmillió ember!) szenved derékfájdalomtól.

Derékfájásról időseknek és fiataloknak

A derékfájás valaha a középkorúak jellegzetes betegségének számított, manapság viszont sajnos egyre több tizenévest is érint. Az ülő életmód ötször nagyobb terhet ró az ágyéki gerincre, mint az állás – főként, ha ezt rossz széken, rossz tartással tesszük.

Vegyük sorra a derékfájáshoz vezető leggyakoribb okokat, a jellemző tüneteket és a teendőket!

Végül néhány hasznos tanács a derékfájás megelőzésére. Ha sokat ülünk, változtassuk gyakran testhelyzetünket, és néha nyújtózkodjunk is! Ne álljunk sokáig egy helyben kinyújtott lábbal! Ne viseljünk magas sarkú, kemény, merev talpú cipőt! Kerüljük a gyakori hajolgatást, cipőhúzáskor is inkább a lábunkat emeljük fel, fogmosáskor pedig egyik kezünkkel támaszkodjunk meg a mosdón! Cipekedéskor egyenlően terheljük mindkét karunkat, nehéz csomagot leguggolva, egyenes háttal, magunkhoz szorítva emeljünk fel! Lefekvés előtt lazítsunk, háton fekve tegyünk kispárnát a térdünk alá! Kerüljük a kicsavarodott testhelyzeteket, és a gerincet megviselő hason fekvést, inkább vegyünk fel embriópózt! Felkelés előtt nyújtózkodjunk, majd oldalra fordulva keljünk ki az ágyból! Házimunkánk során is ügyeljünk az egyenes testtartásra, használjunk hosszabb csövet a porszívóra, a vasalódeszkát pedig állítsuk a csípő magassága fölé! Kerüljük a gyakori hajolgatást, hiszen ez nem torna, inkább megpróbáltatás gerincünk számára!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!