Keresés
Close this search box.

Hogyan őrizhetjük meg fiatalságunkat?

//

A történelem során folyton keresték, kutatták az örök fiatalság titkát, s az élet vizét. Napjainkban is sok idős embertől hallom: „De jó lenne még egyszer fiatalnak lenni! Milyen csodás volt akkor a világ, mindig történt velünk valami jó és szép!"

Kár sopánkodni, hiszen a fiatalság titka bennünk van! Nem természetes, hogy 40-50 éves emberek panaszkodjanak: – „itt fáj, ott fáj, mi lesz velem, semmihez nincs kedvem…” Életünket mi rontjuk el, a fiatalság erejét, lendületét mi pazaroljuk el idő előtt helytelen táplálkozással, kevés folyadék-fogyasztással, szünet nélküli rohanással, a pihenés, alvás és feltöltődés elmulasztásával.

Ugyanakkor lusták vagyunk, ha sportról van szó, s munkánkra, meg otthoni teendőinkre hivatkozva próbálunk kitérni a testünk és lelkünk számára egész életen át oly fontos, rendszeresen, szívesen végzett „testnevelés” elől. Pedig ez egyben a fiatalság megőrzésének egyik alappillére lenne.

Szintén óriási erővel rombolja a fiatalság vitalitását: az állandó és felesleges stressz, az aggódás, a türelmetlenség, a kis problémák felnagyítása, a sérelmek dédelgetése és a félelem. Legnagyobb ellenségünk és energia-rablónk nem a gomba, a baktérium, vagy a vírus, hanem a félelem. Fiatalságunk idő előtti elvesztését siettetik a pótcselekvések, a káros szenvedélyek, a cél nélküli élet és az örömtelenség.

Aki tud gyönyörködni a felkelő vagy lemenő Nap csodájában, a csillagok ragyogásában, aki vigasztalja a szomorkodót, akinek a szívében szeretet van minden és mindenki iránt, aki nem ismeri a haragot, a gyűlöletet, az irigységet, az örök fiatal marad – teljesen mindegy, hogy ősz a haja, vagy lassúbb a járása.

Jó tanácsok az életerő megtartására:

A fiatalság megőrzését segítő gyakorlatok:

Aki öreg korában is fiatal szeretni maradni, szívlelje meg C. H. Spurgeon angol hitszónok igazán bölcs gondolatát: „Aki nem akar szántani, ne várja, hogy kenyere legyen. Aki eltékozolja a tavaszt, annak sovány lesz az ősz.”

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!