Keresés
Close this search box.

Izomkontroll = korkontroll

//

Dr. Thomas Hanna rendkívül jelentős felfedezést tett. Rájött, hogy az évek során bennünket érő feszültség (stressz) lerakódik az izmainkban. A felhalmozódott stresszmennyiség az évek múlásával egyre nő, emiatt izmaink egyre merevebbé és feszesebbé válnak. A bajt akkor vesszük észre, amikor a feszes izom már sajog is.

Izomkontroll = korkontroll

Ezek után nem meglepő, hogy Hanna felfedezéséről az ausztrál dr. Bernard Lake orvos így nyilatkozik: „…olyan potenciális lehetőségeket rejt magában ez a módszer a test és a tudat közötti összefüggés tekintetében, mint hajdan Einstein relativitáselmélete a fizika területén.”

Agyunkat gyakran szoktuk számítógéphez hasonlítani. Joggal, hiszen folyamatosan feldolgozza a testből az ideghálózaton keresztül befutó információ-tömeget, s annak függvényében – ugyancsak az idegek erdején át – folyamatosan utasítást küld testünk minden porcikájának, így az izmainknak is. Igen ám, de ha azokban egy kritikus mennyiségnél több stressz gyűlt össze, akkor az agy-izom kibernetikus kapcsolat megbomlik, és izmainkat akaratlagosan már képtelenek vagyunk teljesen ellazítani.

Úgy, ahogy a lehangolt nagybőgő húrjai is feszülnek még valamennyire, a pihenő izomrostokban is mérhető valamekkora alapfeszülés – ez az ún. izomtónus. Már 10%-os izomtónus-növekedés esetén is állandóan fáradtnak és merevnek érezzük magunkat. 20%-os növekedésnél viszont már nagyon fáradtnak és merevnek érezzük magunkat, testünkben pedig sajgó fájdalmat érzékelünk. 40%-os izomtónus-növekedés esetén a rendkívüli fáradtság mellett izmaink kőkemények, ugyanakkor gyengék, továbbá a testünkben itt-ott krónikus fájdalom érezhető.

A stressz következtében kialakult kibernetikai hiba miatt az izmok egymásközti, normális egyensúlya felborul, amire az agy kompenzációs folyamatokat indít be. Ezek hosszú távon testi károsodásokhoz vezetnek, valamint a szervezet veszít ügyességéből, lelassul, és az optimálisnál sokkal alacsonyabb energiaszinten funkcionál. Az öregség jeleiként emlegetett tünetek jelentős része mögött ez a folyamat húzódik meg, amely visszafordítható!!! (Közbevetőleg egy idevágó vicc: – Doktor úr! Hónapok óta fáj a bal térdem! – Mari néni, kedves, ez az öregség miatt van. – Ugyan már doktor úr! Hiszen a jobb térdem is ugyanolyan idős, mint a bal, aztán mégse fáj!)

Dr. Thomas Hanna egyszerű mozdulatokból álló tornagyakorlatokat fejlesztett ki, amelyek meglepően gyorsan képesek kioldani izmainkból a bennük lerakódott stresszt, így a makacs fájdalmak – nyak-, hát-, derék- vagy vállfájás, csípőtáji fájdalom, stb. – napok alatt „párolognak el”. (Meg kell jegyeznünk azonban, hogy nem minden mozgásszervi fájdalom oka a kóros izomfeszülés!)

Testünkben minden mindennel összefügg. Ezért az izomkontrollos gyógytorna igen kellemes, gyakori „mellékhatása”, hogy a régóta magas vérnyomás normalizálódik, az évek óta fennálló nyomott hangulatot derűs nyugalom váltja fel. Soha rosszabb „mellékhatást”…

Dr. Thomas Hanna elmélete és terápiás módszere magyarul az Izomkontroll című könyvből ismerhető meg. (Külföldön szomatika (somatics) néven ismert.) Szívből ajánlom az ún. Mindennapi macskanyújtózás gyakorlatot – hangkazettán is beszerezhető –, különösen idősebb korúaknak. Komolyabb mozgásszervi panasz esetén érdemes olyan gyógytornásszal konzultálni, aki magtanulta az izomkontrollt. (A nevek és elérhetőségek megtalálhatók a www.agykontroll.hu honlapon, illetve további információt a 06-1/488-0118 telefonszámon kaphatnak hétköznap 9-15 óra között.)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!