Keresés
Close this search box.

Klimax és elhízás

//

Tény, hogy manapság a nőideál kissé eltávolodott a rubens-i alkattól, s igen nagy kihívást jelent minden életkorban megfelelni az elvárásoknak, az ugyancsak irreális Barbie-méreteknek. Más szempontok nem is léteznek, pedig egy ötéves kisfiú nagyon őszintén kijelentette: „azért is szeretem anyut, mert jó hozzábújni, olyan puha”.

Érett formák, hasznos zsírszövet

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy a klimax idején miért változik az alkat, meddig egészséges a teltség, és hogyan lehet megakadályozni a további fölös kilók felrakódását? A folyamat egyéni alkati sajátosságoktól is függ, de általában a derék veszít karcsúságából, a has gömbölyűbb, a fenék laposabb lesz. A mellek nagyobbakká és nehezebbekké válnak, mivel a menopauza után a mell mirigyes állománya zsírszövetre és kötőszövetre cserélődik. A változó korú nők mintegy fele panaszkodik elhízás miatt, a fenti közvetlen okok viszont nem eredményezhetnek 1-2 kilónál nagyobb felesleget.

A másik fontos tényező, hogy az alapanyagcsere szintje mérhetően csökken, vagyis kevesebb lesz a szervezet táplálékigénye. Ha tehát továbbra is annyit eszünk, mint korábban, az körülbelül évi egy kiló zsír lerakódását eredményezi. Ez kezdetben nem sok, talán nem is látszik, de egy évtized alatt már jelentős mennyiség. Egy kezdetben normál testsúlyú nőnek plusz öt kiló, amivel nem lépi túl az egészséges határt, még jól is jöhet, sőt hasznos. A zsírszövet ugyanis ösztrogént termel, ami a nemi szervek hormontermelés-kiesését valamelyest ellensúlyozza, a hormonháztartást normalizálja. Az is igaz viszont, hogy a túlsúlyos nőknél kimutatható nagyobb vérösztrogén-szint a petefészek sárgatest hormonjának ellensúlyozó hatása nélkül növeli a méhet érintő rák kialakulásának kockázatát. Tehát fontos a mérték!

Mértékletes méretek

A testtömeg-index kiszámításával könnyen eldönthetjük, hogy megfelelő-e a testsúlyunk. Osszuk el testsúlykilogrammunkat testmagasságunk méterben megadott értékének négyzetével! A 22-27 közötti eredmény változó korú hölgyek esetében ideálisnak tekinthető.

Tarthatatlan állapot?

Hogyan ehetnénk kevesebbet, ha egyszer ugyanolyan éhesek vagyunk, mint korábban? Ráadásul az utólagos tűzoltásként alkalmazott fogyókúra-kampány sem megoldás, mivel elősegíti a csonttömeg-vesztést. Nem kell különleges diétát tartani, de egy kanállal több zöldséget és ugyanennyivel kevesebb szaftos húst szedjünk a tányérra! Több salátát, zöldséget, gyümölcsöt együnk! A régi, jól bevált éhségűzők, a keksz és a csoki helyett fedezzünk fel más csemegéket: műzliszeletet, gyümölcsjoghurtot, túró rudit, gyümölcssalátákat. Tegyünk fél-egy kanállal kevesebb cukrot vagy édesítőt teánkba, kávénkba, és vegyünk gyakrabban teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket.

Emellett kezdjünk valamilyen nem túl nagy megterhelést, de kitartást igénylő sportba. Az úszás, futás, kocogás, túrázás, kerékpározás mellett – ha van rá lehetőség -, nem megvetendő az unokákkal való játék, kirándulás, tánc, torna, séta. Mindez nemcsak energiát éget el, jókedvre is derít, a mozgás közben felszabaduló, jó közérzetet biztosító hormonok, az endorfinok segítségével.

Nehéz terepen

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a változókori panaszok közül a legtöbben (76%) depresszióval küzdenek, 63% bajlódik álmatlansággal, mintegy 48% pedig idegességgel. Ezekben az a közös, hogy nyugtató-bánatűző nassolásra hajlamosítanak. Ezen késztetéseinknek némi önfegyelemmel és hasznos, figyelem-elterelő tevékenységekkel vehetjük elejét.

A hormonpótló kezelések mellékhatásaként jelentkező súlyfölösleg elvileg nem lehet több egy kilónál, és ez sem zsírfelrakódás, sokkal inkább a szervezet megnövekedett víztároló-képességének számlájára írható. Igaz, közvetetten, étvágyjavító-hatása miatt a hormonterápia is okozhat hízást, amin megint csak az önfegyelem segít, vagy komoly súlyfelesleg esetén a hormonterápia leállítása is indokolttá válhat. Elvégre a menopauza körüli történések természetes, egyáltalán nem kóros folyamatok lévén általában még kisebb-nagyobb panaszok esetén sem igényelnek feltétlenül külső beavatkozást.

(Forrás: www.hazipatika.com)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!