Keresés
Close this search box.

A fogyás az agyban dől el

//

Japán kutatóorvosok felfedezték, hogy a jóllakottság érzését egy, az agyunkban lévő molekula szabályozza. Kutatási eredményeik új távlatokat nyitnak a világ elhízás elleni küzdelmében, a valóban eredményes fogyókúrák felé.

A kutatók szerint étvágyunkat az agy egy bizonyos területe, a hipotalamusz irányítja. Sikerült pontosan azonosítaniuk azt az anyagot, mely az éhség és telítettség érzését szabályozza szervezetünkben.

A nesfatin-1 nevű anyagot természetes úton, az agyunk állítja elő. Patkányokon végzett kísérletekben, a rágcsálók agyába fecskendezve az állatok kevesebb táplálékot vettek magukhoz, majd fogyni kezdtek. A nesfatin-1 blokkolásával pedig kutatók elérték, hogy a rágcsálók hízni kezdjenek.

A WHO adatai szerint a világon legalább 1 milliárd túlsúlyos ember él. A felesleges kilók a közismert szív- és érrendszeri betegségek, keringési rendellenességek (magas vérnyomás, stroke), valamint a II-es típusú cukorbetegség mellett a rák bizonyos formáinak is kiinduló pontját képezhetik. E komoly betegségek lehetséges megelőzése mellet a felfedezés azért is óriási jelentőségű, mert a világban már maga az elhízás is egyre inkább népbetegségnek számít.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!