Keresés
Close this search box.

Ami rajtunk múlik

//

Magyarországon a halálesetek felét a szív– és érrendszeri betegségek (főként szívizom-elhalás, agyvérzés), egynegyedét pedig a daganatos betegségek okozzák. Mindkét betegség-csoportra igaz, hogy kialakulásuk kockázatát életmódunk jelentősen befolyásolja. Mit is kéne tennünk, hogy ezeket a betegségeket lehetőség szerint messze elkerüljük? Semmi különöset!

Fő vonalakban nincs egyéb teendőnk tehát, mint a dohányzás mellőzése, az alkohol-fogyasztás ésszerű határon belül tartása, a tudatos, átgondolt táplálkozás, a napi rendszeres, legalább félórás testmozgás és a túlzott napozás, a szoláriumozás mellőzése. Azt, hogy a dohányzás káros az egészségre, bizonyára minden dohányos tudja. A megfelelő táplálkozás elveivel is általában tisztában vagyunk (ezek röviden: sok zöldség és gyümölcs; teljes őrlésű gabonából készült péksütemények; mérsékelt mennyiségű, zsírszegény hús – főként baromfi és hal –, zsírszegény tej és tejtermékek; kevés cukor és édesség; mindezek változatosan elkészítve) Azt is tudjuk, hogy a fotelből tv-nézés helyett inkább kétszer meg kéne kerülnünk a háztömböt.

A daganatos betegségek tulajdonképpen semmiben nem különböznek a többi betegségtől. Nagyon ritka az a betegség, amit meg tudunk gyógyítani – a legtöbbet „csak” kezelni tudjuk. Gondoljunk csak a sokakat érintő magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre. Gyógyszert kell szedni, rendszeresen ellenőrzésre kell járni, időnként átfogóbb orvosi vizsgálaton kell átesni. Közben mindenki éli a maga életét, dolgozik, gyereket nevel, stb. Így van ez a rákbetegséggel is. Mégis, a súlyos koszorúér-szűkületben szenvedő beteg büszkén meséli a rá váró műtét részleteit, az a nő viszont, akinél éppen észrevehető méretű emlőrákot találtak, még a családjának sem meri ezt elmondani, pedig az ő életesélyei összehasonlíthatatlanul jobbak.

Íme a legfontosabb jelek és tünetek:

A korai felismerés következő lépcsője a szűrővizsgálat. Egyes kedvező esetekben (főként a méhnyak-rák, emlőrák, vastagbélrák, de ide sorolható a prosztata– és szájüregi rák is) rendelkezünk olyan speciális vizsgálatokkal, amelyek alkalmasak a szervezetben megbújó, de még semmilyen tünetet vagy panaszt nem okozó daganatok kimutatására is. Magyarországon a 25–65 év közötti nők háromévente méhnyak-szűrésre, 45–65 év között pedig kétévente mammográfiás emlőszűrésre kapnak meghívólevelet. Nem helyénvaló tehát a szűrővizsgálat elhárítása azzal a megszokott fordulattal, hogy nincs panaszom, miért is mennék orvoshoz.

Dr. Cornides Ágnes

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!