Keresés
Close this search box.

Ásványokkal az emésztésért

//

Magyarország területe 92 ezer négyzetkilométer. Döbbenetes, hogy az országok területének értékét az emberek még napjainkban is a felülettel mérik. A Föld sugarának hossza 6370 km. Gyakorlatilag a 92 ezer négyzetkilométerhez tartozó földszelet - mint a dinnyéből a lék - a rajta élő embereké, tehát a miénk.

Napjaink gazdasági életének alapvető irányzata, hogy minél nagyobb értéket kell „kinyerni” a rendelkezésre álló területből. Tokaj-hegyalja területe, amely „principit in Sátor, deffinit in Sátor”, azaz kezdődik a sátoraljaújhelyi Sátor-hegynél, és befejeződik az abaújszántói Sátor-hegynél, a szőlőtermelés révén ősidők óta Magyarország egyik legértékesebb területe.

Értékét a Tokaj-hegyaljai szőlőből nyert bortól kapta, mely már a rómaiak idejében is ismeretes volt. „Vinum Tokajense Passum” volt a patikákban gyógyszerként is árusított Tokaji aszú felirata. Hiába vittük el a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat Kecskemét környékére, ott nem gyógybor, hanem csak a szokásos „Kövidinka” lett belőlük. Ezt a specialitást, amely ma is egyedülálló a világon, a világörökségi tanács a terület világörökséggé való nyilvánításában fejezte ki.

A szőlő és bor különleges értékét a földkéreg itteni, speciális vulkáni anyagai és a terület különleges dél-keleties fekvése adja. Kőzetei az ember szervezeti felépítéshez szükséges mind a 29 ún. bioelemet tartalmazzák, s ezek nem csupán a szőlőbe, a borba, hanem a környék vadnövényeibe – csipkebogyó, kökény, bodza, galagonya – felszívódnak. A csipkebogyó vizsgálatakor például kiderült, hogy a közismert C-vitamin mellett A-, B-, K- és P-vitamint, karotinoidokat, és a szervezetben jól felszívódó kötésben bio-nyomelemek egész sorát tartalmazza.

A vadnövényes gyógyitalok előállításánál messzemenően figyelembe vettük a rousseau-i elvet: „Retour a la Natura” (Vissza a természethez) és a Biblia „Sicut datum est” (Ahogy adatott) megfogalmazását.

Az emberi szervezet az emésztőrendszeren kívül a teljes bőrfelületén is képes leadni (pl. izzadtság) vagy felvenni (pl. kontakt mérgek) környezetéből különféle anyagokat. Az ilyen jellegű anyagfelvétel az emberi bőr 1,9-2,9 négyzetméternyi aktív felületén fürdés közben a bőr félig áteresztő hártyarendszerén át közvetlenül a hajszálér-rendszerbe, onnan az érrendszerbe is megvalósul. Ez adta az ötletet a „THETIS FÜRDŐFILTER” termékcsalád megalkotására, ahol a sós, zeolitos házi gyógyfürdőzésre alkalmas filtereket a Tokaj-hegyaljai lejtők legkülönbözőbb vadnövényeivel (jelenleg 8-félével) gazdagítottuk az összetételük és hatóanyagaik szerinti javallatokkal. A mintegy 200 gramm súlyú fürdő-filterek vízben eltartva 3-4 alkalommal is felhasználhatóak – szappan, tusfürdő és egyéb tisztálkodó-szerek nélkül is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!