Keresés
Close this search box.

Az emésztés tüze

//

Az Ájurvéda, India 5000 éves gyógyászati hagyománya szerint az egészség alapja a jó étvágy, a jó emésztés és a jó kiválasztás. Ha mindez jól működik, az egészséget semmilyen veszély nem fenyegeti.

Az emésztés tüze

Egészségünk záloga

Az elsődleges emésztés folyamata

Az Ájurvéda tanítása szerint a gyomorban ég az emésztés tüze, amelynek feladata az elfogyasztott táplálék szétbontása alkotóelemeire. Ehhez a táplálék mellett levegőre is szükség van. A lassú biológiai égés hővel és tápanyaggal látja el a testet. A táplálék a tápcsatornában megtett útja során mindhárom dósa hatása alá kerül. A kapha-dósa már a szájban (a nyállal keveredve), a nyelőcsőben, majd a gyomorban megkezdi az étel lebontását. A cukrok bontása már a szájüregben megkezdődik. A kapha-dósa fő feladata az anabolizmus (beépítés), így érthető, hogy az édességektől könnyebben meghízunk. A gyomorba érve az ételek a savas váladékokkal keverednek, mintegy megfőnek. Ez már a pitta-dósa hatása, melynek fő feladata a metabolizmus (átalakítás). A vékonybélbe kerülve az epével keverednek a tápanyagok, miközben a máj már a tápanyagokkal gazdagított vért szállítja az erekbe. A vastagbélbe érve a tápanyagok emésztése nagyjából véget ér, és a székletképzés, a víz visszaszívása történik. Ebben a váta-dósáé a fő szerep, amely a katabolizmus (kiválasztás) folyamatát irányítja. A maradéktalanul megemésztett táplálék végtermékei (a malák) a széklet, vizelet és izzadság formájában választódnak ki.

A másodlagos emésztés

Az Ajurvéda nem csak a gyomorban található emésztési tűzről tesz említést, hanem az egyes szövetekben lévő másodlagos emésztési tűzről is. Az Ájurvéda hét szövetcsoportot különböztet meg, mindegyiknek saját emésztési tüze van. Az elsődleges emésztés során feldolgozott táplálék először az alapregulációs rendszerbe kerül, beépíti, amit kell, majd továbbítja a tápanyagokat a vérbe. Innen az izmokba, a zsír-, csont-, ideg-, majd végül a szaporító szövetekbe. Az anyagcsere termékek ugyanígy kerülnek kiválasztásra. Míg az elsődleges emésztés folyamata nappal zajlik, a másodlagos emésztés inkább az éjszakai órákban történik. Ezért a jó emésztéshez az éjszakai pihenés is nagyon fontos.

Emésztési problémák

Ha az elsődleges emésztés folyamatában zavarok támadnak, akkor biztos, hogy a másodlagos emésztés láncolata is sérül. Ennek egyik következményeként az arra hajlamos szövetekben lerakódnak a méreganyagok, illetve a szövetek elégtelenül jutnak táplálékhoz, és ez károsítja egészséges működésüket. Ezzel párhuzamosan a szövetek táplálása elégtelenné válik, ami szintén az immunrendszer legyengüléséhez vezet. A túlzottan sok táplálék éppen úgy okozhat gondokat, mint a túlzottan kevés vagy nem megfelelő összetételű táplálék. Ezért az Ájurvédában a testalkatnak, életmódnak, évszaknak és a szervezet egészségi állapotának megfelelő, személyre szabott diétát szoktunk előírni.

Mivel májunk végzi a toxikus anyagok kiválasztását, ezért a méregtelenítést is a májjal érdemes kezdeni. Ehhez a keserű gyógynövények, valamint az ezek keverékét tartalmazó Livfit nevű ájurvédikus készítmény nyújt segítséget. A vér méregtelenítésére a kurkuma, míg a vékonybél tisztítására hashajtó gyógynövények (tamarind, szennalevél) alkalmasak. Az amla olyan növény, amely csökkenti a gyomor és a vékonybél savasságát.

A vastagbélben az elégtelen ürítést megnövelt rostbevitellel, például az útifű maghéjából készülő Nature Care fogyasztásával javíthatjuk – ehhez persze több folyadék is szükséges. A másik híres készítmény a Trihpala (három gyümölcs): amla, haritaki és bibhitaki – kiegyensúlyozza mindhárom dósa hatását és méregteleníti az egész emésztő-rendszert. Evés után fogyasszunk édesköményt vagy Hajmola cukorkát az emésztés elősegítésére!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!