Keresés
Close this search box.

Dohányzásból COPD

//

A hosszú ideje, naponta nagy mennyiségű cigarettát elszívó emberek esetében jelentősen nő a krónikus obstruktív légúti megbetegedés (COPD) kialakulásának kockázata. A COPD-t világszerte a vezető halálozási okok között tartják számon.

A COPD betegség olyan összetett tünet-együttes, melyben az idült hörghurut és a tüdőtágulás egy időben támadja meg a légző-rendszert. A betegség jellegzetes tünetei a – különösen a reggeli órákban fellépő – rohamszerű köhögés, fáradtság, a fizikai megterhelés hatására jelentkező légszomj és fulladás. A későbbiekben a nehéz légzés már nyugalmi állapotban is jelentkezik, s a szervezet oxigén ellátása akadályozottá válik.

A környezeti szennyeződéseken túl a betegség kialakulásához elsőként a tartós dohányzás vezet. Dán kutatók 25 éven át, 8000 személy bevonásával folytatott vizsgálataik során megállapították, hogy minden negyedik dohányos esetében kialakul a COPD betegség.

A vizsgálatban dohányzó és nem dohányzó személyek egyaránt részt vettek. A pácienseken rendszeresen elvégzett tüdőfunkciót mérő vizsgálatok alapján elmondható, hogy a dohányzók körében a COPD megjelenésének valószínűsége hatszorosa a nem dohányzókénak. A 25 éves tanulmány ideje alatt 2900 páciens hunyt el, közülük 109 éppen COPD következtében.

A betegség különösen a 40 év feletti, hosszú ideje, napi egy doboz, vagy annál nagyobb mennyiségű cigarettát fogyasztó dohányosok körében jelentkezik. Gyakori szövődményei a tüdőgyulladás, a szívbetegségek és a stroke. A COPD nem gyógyítható(!), csupán a folyamat lassítható, illetve a tünetek enyhíthetők gyógyszerek segítségével.

A WHO becslései alapján 2020-ra a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség lesz.

A vizsgálat tanulsága, hogy a dohányzással töltött évek hosszával egyenes arányban nő a COPD kialakulásának valószínűsége. A kutatók javasolják, hogy a dohánytermékekre fordított kiadásainkat költsük inkább a leszokást elősegítő módszerek finanszírozására, hiszen ez az egyik legjobb befektetés, amely bőségesen megtérül egészségünk és közérzetünk javulásában.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!