Keresés
Close this search box.

Egészségvédelem fogmosással!?

//

Nem is gondolnánk, hogy a szájhigiénia elhanyagolása – a fogszuvasodás és a rossz lehelet mellett – cukorbetegség, szívproblémák, és más súlyos betegségek kiváltó oka is lehet. A száj fertőzései még az immunrendszerre is hatást gyakorolnak, így a test számos más pontján is gyulladást kelthetnek.

A vizsgálatok azt is igazolták, hogy nőknél a közepes, illetve súlyos ínybetegség kétszeresére növeli a koraszülés kockázatát az alacsony születési súlyt és különböző születési rendellenességeket.

Ínybetegségek jellemző tünete az ínyvérzés, súlyosabb esetben a gyulladás az íny visszahúzódásához vezet, szabaddá válik a fogak gyökere, érzékenységük fokozódik. Ennek megelőzésére az alapos fogmosáshoz használjunk fluorid tartalmú fogkrémet, kerüljük a szénsavas és cukrozott italokat, édes rágcsálni valókat, és a dohányzást, ami hétszeresére növeli az ínybetegség kockázatát. A napi ötszöri rost-dús gyümölcs- és zöldség-fogyasztáson kívül érdemes kipróbálnunk a fluor tartalmú ásványvizet is.

A szülők ne igyanak gyermekeikkel egy pohárból, üvegből, hogy elkerüljék a szájüregükben lévő baktériumok továbbadását, annak következményeivel együtt. Fenti óvintézkedések mellett az évenkénti fogorvosi ellenőrzéssel tehetünk a legtöbbet egészségünkért, hiszen a szuvas fog betömhető, az ínygyulladás kezelhető, s ezúton a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!