Keresés
Close this search box.

Ha már a fogyókúra sem segít…

//

Hiába minden varázslat, a sikeres fogyókúra alapvető feltétele a kalória-bevitel csökkentése, és – ha lehet – a leadás növelése. Minél nagyobb azonban a súlyfelesleg, annál nehezebben valósítható meg a kalória ledolgozása például sporttal. Így az elérhető eredményt a bevitel csökkentése határozza meg.

A konzervatív fogyókúrás kezelések is alapvetően ezt célozzák meg a különböző diétás programok, központilag ható étvágycsökkentők, felszívódást befolyásoló szerek segítségével.

A konzervatív módszerek és a sebészeti megoldások közötti átmenetet képezi a gyomorba helyezett ballon alkalmazása. Ennek során a gyomorba egy endoscop segítségével idegentestet juttatunk, ami akadályozza a nagyobb mennyiségű táplálék felvételét.

A módszer alapötlete abból a megfigyelésből indult ki, hogy a véletlenül a gyomorba került (lenyelt) idegentest – főleg az állatvilágban, de egyes pszichiátriai kórképekben embereknél is – táplálkozási képtelenséghez, és így kóros soványsághoz vezet. Külföldi szakértői beszámolókból tudjuk, hogy a gyomorba helyezett ballon segítségével több súlyosan elhízott nőt sikerült lefogyasztani.

Az 1987-es Elhízás-tudományi Kongresszus fogalmazta meg a ballonnal szemben támasztandó elvárásokat, melyek szerint a ballon legyen: hatékony a súlycsökkentésben, folyadékkal tölthető, változtatható méretű, sima felszínű, röntgen árnyékot adó és biztonságos.

A ballon lehelyezése rövid altatásban történik, csakúgy, mint eltávolítása. A ballont leeresztett állapotban a gyomorba vezetjük, és endoscopos ellenőrzés mellett methylénkékkel színezett fiziológiás sóoldattal 4–700 ml-re töltjük. A töltőkanül eltávolítását követően a ballon szabadon lebeg a gyomorban. Ha a ballon sérül a kiszabaduló methylénkék a vizelet elszínezésével hívja fel a figyelmet a szövődményre. A ballon eltávolításakor „ballon killer” endoscop segítségével eltávolítjuk a ballon bennékét, majd a leeresztett ballont a gyomorból kiemeljük.

A sikerességi ráta közel 90%-os. Sikeresnek akkor tekinthető a beavatkozás, ha az elért súlycsökkenés az előre tervezettnek legalább 90%-a! A módszer alkalmazása óta eltelt rövid idő miatt csak kisszámú, statisztikai elemzésre nem alkalmas adat áll rendelkezésünkre az elért súlycsökkenések tartósságával kapcsolatban. A néhány betegnél, ahol egy éves követésre is mód volt, ott 64%-uk még mindig tartja az elért eredményt.

Feltétlenül indokolt a beteg pszichés felkészítése a beavatkozásra, ami együtt kell, hogy járjon az életmód ésszerű átalakításával, amely magába foglalja a rendszeres fizikai aktivitás fokozatos bevezetését, és az étkezés ritmusának, összetételének és mennyiségének optimalizálását. Ellenkező esetben a ballon eltávolítása után a visszahízás szinte biztos.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!