Keresés
Close this search box.

Hajápolás télen

//

A tél talán a legnehezebb időszak hajunk számára, s ha szeretnénk, hogy károsodás nélkül megússza, túlélje azt, egy kicsit több törődésre lesz szüksége, melyhez – bármennyire népszerűtlen, kellemetlen és divatjamúlt – a sapka is hozzátartozik.

A hidegben a fejbőrben is összeszűkülnek a kapilláris erek, a hajhagymák így kevesebb vért, kevesebb tápanyagot kapnak, emiatt előfordulhat, hogy átmenetileg több haj hullik ki a szokásosnál. Ennek megelőzése érdekében barátkozzunk meg a sapkával! Válasszunk természetes anyagból készült, nem sűrű, hanem inkább ritkább szövésű fejfedőt, amelyben a fejbőr jól szellőzik, ám mégsem fázik meg.

Tudjuk, hogy a sapkába rejtett frizura lelapul, könnyebben zsírosodik, hiszen a sapka és a fejbőr között felmelegedő levegő a faggyúmirigyeket fokozottabb működésre serkenti. A lelapult frizura a zsíros fejbőrhöz tapad, így még jobban magába szívja a zsírt, s ettől a haj ápolatlannak tűnik. Íme itt a magyarázat, amiért inkább megfagyunk, elviseljük hajkoronánk ritkulását, hullását, károsodását – egy szép frizura mindennél többet ér, legalábbis amíg van miből elkészíteni!

A fejbőr megfázása elősegíti a korpásodás kialakulását, ami különösen gyakori zsírosodásra hajlamos haj esetén. Megelőzésképp érdemes hajmosáskor – legalább 2-3 percig – ujjbeggyel, körkörösen, alaposan megmasszírozni a fejbőrt, így felpezsdül a vérkeringés, hatékonyabb lesz a méregtelenítés, ráadásul a korpáktól is megszabadulunk.

A hidegben a hajvégek könnyebben kiszáradnak. Ápoljuk kifejezetten a hajvégekre való szérummal, ami a haj tövét nem zsírosítja. A kemikáliák – festés, dauer – alkalmazásától jelentősen kiszárad és károsodik a haj, ugyancsak kíméletlen módszer a sütővas alkalmazása, hiszen a hő hatására is dehidratálódik a haj.

Télen szánjunk hosszabb időt a hajmosásra is. A faggyútermelést fokozó lúgos samponok helyett használjunk semleges vagy enyhén savas, természetes alapú gyógynövényes sampont, amelybe néhány csepp menta-, rozmaring- vagy borókaolajat cseppentünk. A faggyúműködés csökkentésére hatékony a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon. Hajöblítéshez langyos vizet használjunk, mert a túl meleg víztől kitágulnak a fejbőr erei, és fokozódik a faggyútermelés.

Alaposan szárítsuk meg hajunkat, s utána még fél órát tartózkodjunk a lakásban, mielőtt kimegyünk a hidegbe, mert a fejbőr megfázása legjobb esetben is korpásodást eredményez. Inkább tovább tartson a hajszárítás, végezzük azt alacsonyabb fokozatra kapcsolt hajszárítóval, kerüljük a forró levegő agresszív hatását.

A növényi olajos pakolások (olíva, jojoba, búzacsíra és szezám) ellenállóbbá teszik a hajat a hideggel szemben, táplálják és vitalizálják a fejbőrt és a hajszálakat. Éjszakára kenjük be a hajunkat és a fejbőrt, majd alváshoz fedjük be kendővel, és csak reggel mossunk hajat. Ne feledjük: minden, amit a fejbőrön végzünk, visszahat az egész szervezetre, a biofizikai, energetikai folyamatokra, sőt még a gondolati és érzelmi szférára is. Nem mindegy tehát, hogyan bánunk vele, mivel és hogyan kényeztetjük.

Télre vitamin-, ásványi anyag és nyomelem raktáraink kiürülnek, mindez meg is látszik a hajunkon: fénytelenebbé, erőtlenebbé válik. Tehát nem elegendő a sapka, még olyan „hajvédő” táplálékokra is szükségünk van, melyek bőven tartalmaznak A-, B-, E-, H-vitamint, vasat, cinket, jódot és folsavat. Télen is kerüljük a túl sok cukor, só és állati zsiradék fogyasztását, együnk helyette több halat, gabonát, zöldséget, olajos magvakat és gyümölcsöket. Érdemes beiktatnunk egy téli virágpor-kúrát is: fogyasszunk 3-4 héten át napi 15-20 g virágport étkezések előtt tisztán, vagy vízben, teában feloldva.

Bár a hidegben kevésbé kívánjuk a folyadékot, figyeljünk arra, hogy napi ásványvíz, gyógytea és friss gyümölcslé-fogyasztásunk összességében elérje legalább a 1,5 litert. Ne feledjük, télen ugyanolyan fontos a méregtelenítés, hajhagymáink tápanyagellátása és vérkeringésünk karbantartása! A hidegben összeszűkült erek miatt a dohányzás csak tovább rontja a helyzetet, nem is beszélve a haj zsírosodását, korpásodását és hullását fokozó stresszről, melyet elegendő pihenéssel, alvással, jógával és rendszeres meditációval igyekezzünk oldani.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!