Keresés
Close this search box.

Mogyoró-allergia

//

A mogyoró-allergiában szenvedő emberek esetében még egy ártatlan csók is súlyos következményekkel járhat, amennyiben a partner korábban mogyoró tartalmú ételt fogyasztott.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése szerint sem a fogmosás, sem az öblögetés, sem pedig a rágógumi nem képes maradéktalanul eltűntetni a mogyoró fogyasztás származékait. Az allergén ugyanis a nyálban megbújva még sokáig képes kellemetlen meglepetéseket okozni a mogyoró-allergiás egyének számára, akár egy csók esetén is.

Becslések szerint az Egyesült Államokban közel 1,7 millió mogyoró-allergiás ember él. Az érintettek nagy száma miatt folyamatosan kutatásokat végeznek, hogy az eredményekkel megkönnyíthessék a sok-sok páciens életét. Az egyik vizsgálat során a résztvevők 2 kanál mogyoróvajat tartalmazó szendvicset fogyasztottak, majd rendszeres időközönként fogat mostak, öblögettem, rágógumiztak, s eközben folyamatosan vizsgálták a nyál összetételét. Kiderült, hogy minden „óvintézkedés” ellenére sem sikerült szájukból a mogyoró nyomait eltüntetniük, s nyáluk – bár csökkent mértékben – még hosszú idő múlva is tartalmazott allergéneket.

Ilyen esetekre a kutatóorvosok egyedüli és legbiztosabb megoldásként azt javasolják, hogy a partner a mogyoró nassolása után néhány órával, még a randevú előtt fogyasszon el egy olyan ételt, amely biztosan nem tartalmaz allergént. Étkezést követően egészen biztos, hogy nem marad – még nyomokban sem – mogyoró-allergén a szájában.

Ismert és elfogadott tény, hogy az étrend, a tápanyagok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, illetve – ellentétes előjellel – a betegségek kialakulásában. Egy adott ételcsoport – pláne, ha alap-élelmiszerről van szó – esetleges káros hatásának bizonyítása azonban már komoly viharokat kavarhat.

Az International Journal of Cancer folyóiratban közölt kutatásban olasz orvosok 767 RCC-s beteg részvételével végeztek vizsgálot. A kontrol csoport 1534 tagjánál akut, nem daganatos eredetű betegség állt fenn. A két csoport tagjainak korábbi étkezési szokásait kérdőívek segítségével mérték fel.

A kapott adatok alapján megállapították, hogy az RCC betegség kialakulásának kockázatát a rendszeres és túlzott fehérkenyér fogyasztás 94 százalékkal, a tészta és rizsfogyasztás 29 százalékkal, a tej és joghurt pedig 27 százalékkal növelte. Ugyanakkor a rendszeres baromfihús fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát 26 százalékkal, míg a zöldséges étrend 35 százalékkal csökkentette.

Jelen kutatást megelőzően korábban még soha nem irányult vizsgálat a gabonafélék és a rák kialakulása közti ilyen jellegű összefüggés feltárására. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy mérsékelt fogyasztásukkal és a zöldségfélék fokozott bevitelével a vesedaganat ezen típusa megelőzhető.

(orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!