Keresés
Close this search box.

A halak köve: Hematit

//

Már az ókorban ismerték és vérzés-csillapításra használták, míg az indiánok testüket festették vörösre ezzel az ásvánnyal. Így nem csoda, hogy vérkő lett a neve.

A hematit a halak és részben a kos jegyűek főbb kövei közé tartozik.

Vas-oxidból áll, ezért már kisebb darabokat is nehéznek érezhetünk. Jellegzetesen fémes, fényes fekete színe, és viszonylag nagy súlya könnyen megkülönböztethetővé teszi más kövektől. Figyelem! Neve alapján ne keverjük össze a vérjáspissal (heliotrop), amely egy vörös foltos, zöld színű kalcedon változat.

A hematit igen jól megmunkálható, a legkülönfélébb formák alakíthatók ki belőle. Igen közkedvelt lánc, karkötő, medál, vagy akár marokkő formájában. Fényességét nem veszíti el, sőt, ha rendszeresen viseljük, magunkon hordjuk, akkor ki sem fakulhat.

A hematitot manapság a hölgyek leggyakrabban nyaklánc, karkötő, gyűrű, medál vagy fülbevaló formájában viselik, míg a férfiak leginkább az egyedi készítésű, méretben és alakban számukra „testre szabott” láncokat vagy karkötőket részesítik előnyben.

A hematitból elixírt is készíthetünk: ehhez áztassuk be legalább 12 órára tiszta vízbe, majd a kioldott anyagokkal dúsított vizet fogyasszuk szervezetünk vaskészletének kiegészítésére. A jó borok kedvelői természetesen e célra hígítatlan vörösbort is fogyaszthatnak, a mértékletesség elvének betartásával.

Váljék egészségükre!
Mándoki László
geológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!