Keresés
Close this search box.

Böjt vagy éhkopp?

//

A Teremtő mindenevőnek alkotta meg az embert, s kis bővítéssel ez a megállapítás a földi élőlények legtöbbjére érvényes. Tekintsük át mindezt a vegetáriánusok és a most időszerű böjt szempontjából.

BÖJT VAGY ÉHKOPP?

A vegetáriánusok előszeretettel hivatkoznak arra, hogy lám, az elefánt csak növényeket eszik, mégis milyen erős és hosszú életű. Elfelejtik, hogy az elfogyasztott növények az emésztőrendszerben az ott lakó mikro-szervezetek táplálékául szolgálnak, így valójában a növényevők is fogyasztanak „állati” fehérjét, helyesebben mikroba-fehérjét, ami táplálékuk fontos részét képezi.

Ha megnézzük fog-képletünket, láthatjuk, hogy 32 fogunk 12,5%-a (azaz 4 szemfogunk) hűen tükrözi a szükséges állati fehérje arányát. A zöldség- és gyümölcsevésre utal 25%-nyi metsző fogunk (alul-felül 4–4 db), míg a fogazatunk legnagyobb részét képező zápfogak szervezetünk hüvelyes, olajos és gabona magvak iránti igényét tükrözik.

Természetesen ezek az arányok az emberiség teljes populációjának átlagára vonatkoznak, a földrajzi, éghajlati, talaj és egyéb adottságokból eredő táplálék-készlet, illetve az ehhez alkalmazkodó genetikai variancia révén jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Így van nyers húst evő eszkimó, van csak növényi táplálékon élő, meditáló indiai jógi, nyáron tejet, tejterméket, télen húst fogyasztó belső-ázsiai nomád, de van mediterrán étrend, afrikai köles-koszt, ismerjük többek között a zöldségre, halra, rizsre alapozott ázsiai folyammenti táplálkozást és a kukoricára, babra alapozott mexikói indián étrendet. A Berkley Egyetem (USA) mintegy 400-féle táplálkozási rendszert vizsgált meg, s lám mindegyik jó valakinek.

A természetgyógyászok gyakran követik el azt a hibát, hogy ha egy beteg állapota valamely táplálkozási rendszernek köszönhetően látványosan javul, esetleg meg is gyógyul, akkor elkezdik azt a rendszert favorizálni, és válogatás nélkül minden páciensüknek ajánlják. Személyes szakmai konfliktusom volt az általam nagyra becsült M. Kushi professzorral, aki – óriási szakmai tévedésként -a makrobiotikus rendszer mindenhatóságát hirdette. Elvei kitűnőek, ám az alkalmazási gyakorlat erős korrekcióra szorul.

Az elmúlt fél évszázad az egész Glóbuszt kemizálta – a talajt, a vizeket, a levegőt és növényt, állatot, embert egyaránt. Régebben évezredeken át sem kényszerült az emberi szervezet olyan mértékű környezeti és mentális alkalmazkodásra, mint most néhány évtized alatt. Ezért van annyi rákos, allergiás, emésztőszervi, keringési, reumatológiai, és egyéb krónikus degeneratív betegség. Vagy hozzászokunk, vagy elpusztulunk. Kár szépíteni, ez a kérdés végső summája.

Ókori bölcseink ezt jó előre látták, tudták, ezért javasolták az időszakonkénti böjtöt. Első lépcső a lélek megtisztítása, saját erkölcsi vagy vallási szokásaink szerint. A test böjtöltetése csak ezután jöhet. Mentális görcsökkel TILOS böjtölni, mert a lélek terhei materiális energiahiányt eredményeznek az emésztő rendszerben, s a baj csak tetéződik!

A böjt azonban nem azonos az éhkoppal! Mindenki számára mást és mást jelent. Aki egész évben húst hússal evett, elég, ha csak halat és tojást fogyaszt. A hal- és tojásevő térjen most át a tejre és tejtermékre, aki eddig ezeket ette, a böjt ideje alatt átmenetileg hagyja el. A vegetáriánus térjen át tiszta gyümölcs kosztra, a gyümölcsevő (remélem, a mi éghajlati viszonyaink között kevés ilyen van) böjtöljön frissen préselt levekkel.

A böjt alatt megfordulnak az élettani folyamatok emésztés-fiziológiai formái, a felszívás helyett a kiválasztás kerül előtérbe. Emelkedhet a testhőmérséklet, pattanásos lehet a bőr, sűrű, szagos a vizelet, bűzös a széklet, és a verejték. Mindezek idővel elmúlnak, s boldog külső-belső tisztaság ideje köszönt ránk.

Böjtölni ajánlatos Húsvét előtt hosszabban, negyedévente 1-2 napot, hetente (általában pénteken), ezen az alkati sajátosságoknak megfelelően enyhíteni is lehet.

Ne feledjük: az egyoldalú táplálkozás, így a szakszerűtlen vegetáriánus étrend is hiánybetegségek forrása lehet. Ha a szervalkotó elemek, a mikro- és ultra mikro-tápanyagok hiányoznak, a zsírban és vízben oldódó vitaminok csak részben vannak jelen, az egész szervezet valamennyi funkciója sérül. Mindezt csak változatos, több komponensből összeállított, kiegyensúlyozott étrenddel előzhetjük meg.

Béky László
Info: www.beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!