Keresés
Close this search box.

Rákellenes antioxidánsok

//

Az előző lapszámban, a rákellenes polysaccharid hatóanyagokat bemutató írásunkban utaltunk arra, hogy a nem polysaccharid alkotóelemű mesterséges antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem-komplexumok rákbetegeknél és dohányzóknál akár károsak is lehetnek, megrövidíthetik a túlélési időt, és növelhetik a daganatok kiújulásának kockázatát. Jótékony rákmegelőző hatásuk csak a nemdohányzó, egészséges férfiaknál mutatható ki egyértelműen, míg nők esetében nem.

Rákellenes antioxidánsok

A természetes polysaccharid hatóanyagok és a „mesterséges” antioxidánsok viszonya

A hagyományos mesterséges antioxidánsok megkötik a szabad gyököket. A szabad gyököknek viszont fontos szerepe van a károsodott, elrákosodó sejtek önpusztításának megvalósításában. A szabad gyökök kivonása a szervezetből elősegítheti a rákosodó sejtek túlélését, mivel azoknak szabad gyökökre van szükségük ahhoz, hogy elpusztítsák önmagukat.

Ezzel magyarázható, hogy a kutatók több tanulmányban is úgy találták: a mesterséges antioxidáns keverékek fogyasztása rákbetegeknél és erős dohányosoknál megrövidítheti az élettartamot, és elősegítheti a daganatok terjedését, illetve azok kiújulását. A nőknél viszonylag gyakori emlődaganatok esetében is azt állapították meg, hogy a nagy dózisú, mesterséges antioxidánsok (C-vitamin, beta-karotén, niacin, szelén, Q10, cink) fogyasztása megrövidíti a betegek életét. A fej- és nyak-tumorokban szenvedőknél pedig a mesterséges antioxidánsok (E-vitamin, beta-karotén) hatására a tumorok gyakrabban újultak ki, a betegek rövidebb ideig éltek, mint azok, akik nem kaptak mesterséges antioxidánsokat. Dohányzók esetében a beta-karotént szedőknél figyelték meg a tüdődaganatok gyakoriságának növekedését.

Ezzel szemben a természetes polysaccharidok képesek az egészséges sejteket – antioxidáns hatásuknak köszönhetően – megvédeni, míg a rákos sejtek elpusztítását azzal is elősegíthetik, hogy serkentik bizonyos immunsejtek célzott, rákellenes szabadgyök-képző hatását. Rendkívüli rákellenes hatásukat az is fokozza, hogy képesek a rákos sejtek vérellátásának gátlására.

Ez a viszonylag új felismerés előmozdíthatja a rákbetegek túlélését elősegítő és életminőségét javító módszerek kidolgozását, melyben a legértékesebb természetes rákellenes polysaccharid hatóanyagok is helyet fognak kapni (pl. a patkónyelv – a Vitanax PX-4 hatóanyagaként). Ezek az új hatóanyagok (pl. ImmunaX-C) a jövőben az immunerősítés és a rákmegelőzés területén is szerephez juthatnak majd.

Prof. Dr. Fachet József
Varga Gábor

Bővebb szakirodalmi info:
www.vitanax.eu
www.max-immun.eu
Tel.: 06-30/391-80-80

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!