Keresés
Close this search box.

Tavaszi méregtelenítés ájurvédával

//

Az ájurvéda hagyományában központi szerepet játszik a méregtelenítés kérdése. A különböző eredetű és összetételű, a szervezet egészséges működését károsító anyagokat összefoglaló néven amának nevezik, melynek eltávolítását célozzák a méregtelenítő kúrák.

Tavaszi méregtelenítés ájurvédával

A méreganyagok megjelenésének egyik fő forrása nyilvánvalóan a táplálék. Az emészthetetlen ételek (hús, alkohol, élvezeti cikkek, édességek), a táplálékok nem megfelelő társítása (pl. zöldség gyümölccsel), valamint a túlzott mennyiségű étel azt eredményezi, hogy a megemésztetlen táplálékrészecskék pl. káros szabadgyökök formájában vándorolnak a sejt közötti állományban.

A kedvezőtlen időjárási feltételek, a stressz és a mozgáshiány tovább fokozzák a méreganyagok elszaporodását, és az ama elsődlegesen a genetikailag gyengébb szövetekben rakódik le, számtalan betegség kiinduló forrásául szolgálva. Az ájurvédikus orvos ezért alapos vizsgálattal – főleg a pulzus és a nyelv alapján – felméri a méreganyagok jelenlétét, elterjedését, és előírja a méregtelenítési terápiát. A tavaszi időszak különösen alkalmas erre, hiszen a téli hidegben beszűkülnek a test csatornái, a szervezet tartalékokat képez, és így a természetes méregtelenítő folyamatok még korlátozottabban tudnak érvényesülni.

Az ájurvéda komplex méregtelenítő terápiájának kezdő lépése – főleg a túltáplált betegek esetében – néhány napos böjt vagy kalóriaszegény diéta, majd az emésztés tüzének felébresztése, amely által az ama egy része megemészthető. Ehhez triphala keveréket, valamint emésztésjavító fűszernövényeket használnak (pl. feketebors, hosszúbors, szárított gyömbér). Az előkészítés második fázisaként a betegnek 5-7 napig minden reggel tisztított vajat vagy növényi olajat kell fogyasztania. A zsiradék behatol a szövetekbe, és kioldja onnan a méreganyagokat, melyek jelentős része zsírban, és nem vízben oldódó vegyület. Ezt olajos masszázs, majd melegítések, gőzölések követik. E felkészülés után jön a tényleges méregtelenítés öt fő folyamata, a vizes és olajos beöntés, a hashajtás, a hánytatás, és a vértisztítás, melyeket – szigorú diétával kísérve – a beteg állapotának megfelelő módon és mennyiségben hajtanak végre.

Könnyebben felkészülhetünk a tavaszi évszakváltásra a következő kéthetes házi méregtelenítő kúrával:

Méregtelenítő gyógynövények: a triphala az emésztőrendszer méregtelenítője, a neem (Azadirachta indica) pedig a máj és a vér, valamint a bőr méregtelenítője. A neem egy tekintélyes méretű fa, amelynek levelét és kérgét használják gyógyításhoz. Határozottan keserű ízéből kifolyólag csillapítja a lázat, a gyulladásokat, erőteljes fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő hatása van. A vérben, a nyirokrendszerben, a tápcsatornában vagy a húgyivarszervekben megjelenő számtalan kórokozót elpusztítja és elősegíti kiválasztásukat. Mivel nem csak a gyulladt nyálkahártyákat csillapítja, de a bőrbetegségekre is kedvező hatással van, olaj formájában, illetve kozmetikumokban is előszeretettel alkalmazzák. Több mint negyvenféle gyógyhatása miatt az ájurvéda egyik nagy becsben tartott gyógynövénye.

Gauranga Das
(Szűcs Gábor)
www.atmacenter.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!