Keresés
Close this search box.

A csípőízületi arthrosis gyógytornája

//

A kopásos ízületi betegség (arthrosis) a leggyakoribb degeneratív ízületi kórkép, vezető helyet foglal el a megbetegedési statisztikában. Gyakorisági sorrendben a csípőarthrosis a kéz kisízületei és a térd arthrosisa után következik.

A csípőízületi arthrosis gyógytornája

Korai tünete a lágyékhajlatba, tomportájra sugárzó fájdalom, amely jellemzően terhelésre fokozódik, pihenésre csökken. Típusosan lépcsőn felfelé járás, ülésből való felállás, hosszabb állás provokálja a fájdalmat. Nyugalmat követően indítási merevség jelentkezik, ami néhány lépés után rendszerint megszűnik, „bejáródik az ízület”. Később a fájdalom már az ízület rövid terhelésére is jelentkezik, sőt nyugalomban sem szűnik meg. Az esetek 20%-ában térdfájdalom az első tünet.

A fájdalmas csípő kímélete jellegzetes sántítást eredményez, majd az ízület mozgás-beszűkülésének jelei mutatkoznak. Először a csípő befelé fordítása (berotáció) lesz nehezített, aztán szép lassan minden irányban romlik a mozgásfunkció. Jellemző még a comb és a farizmok gyengülése, a csípőhajlító és a belső combizmok zsugorodása is.

Mindez a hétköznapi életben igen komoly nehézségeket okozhat: zokni, cipő, nadrág felvétele, lábujjkörmök levágása, járművekre való felszállás, a lábak keresztbe tevése, szexuális élet, sőt a megfelelő tisztálkodás is problémát jelenthet. Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható a zokni felhúzását megkönnyítő és sok más egyszerű kis segédeszköz, érdemes tehát utánajárni.

A betegség gyógyítására biztos eljárás még nincs, de megfelelő kezelésekkel a porckopás lassítható. A fizioterápia különböző formái (masszázs, balneo-hidroterápia, elektroterápia, iszappakolás) igen kedvező hatásúak. Átmeneti pihentetés, a csípők húzatása is eredményes lehet.

A legtöbb eredményt természetesen szakember által betanított gyógytorna rendszeres otthoni végzésétől várhatunk. A gyógytorna igen fontos feladata az ízületet stabilizáló izmok erejének javítása, a zsugorodott izmok nyújtása, a mozgáspálya minden irányú növelése. Jó hatású az úszás és a víz alatti torna is. A víz tehermentesített közegében csökken a fájdalom, javul az ízület mozgékonysága.

Fontos a csípőízület terhelésének csökkentése, mindez gyakran csak munkakör-változtatással, a mindennapi életvitel átrendezésével, fogyással, különböző segédeszközök használatával érhető el. Bottal való járáskor például a csípő terhelése 40%-kal csökken, ennek ellenére sokan idegenkednek tőle. Fontos tudni, hogy a botot mindig az ellenoldali kézben kell tartani, magassága akkor van jól beállítva, ha használatakor a könyök enyhén hajlított helyzetbe kerül. Amennyiben mindennapi mozgásunk a rendszeres séta, figyeljünk a megfelelően rugalmas talpú cipő viselésére, mely tompítja a csípő felé irányuló ütközéseket, emellett kerüljük a nagy emelkedőn vagy lejtőn való járást, futást, leugrást. Ugyancsak jó mozgásforma a kerékpározás. A végtagok hosszkülönbségének kiegyenlítésére használjunk cipőmagasítást.

Feküdjünk sokat hason, ezzel lassíthatjuk a csípőhajlító izmok zsugorodását. A csípő hajlításának jelentős korlátozottsága miatt a WC ülőke magasítása is szükségessé válhat. Ez okból ne üljünk se alacsony sámlin, se mély fotelban!

Tartsuk szem előtt, hogy a kopásos ízületi betegségek részben megelőzhetők. Fontos ezért az elhízás elkerülése, és a rendszeres testmozgás.

Varga Terézia
gyógytornász
tel.: 06-30/530-76-39
varga.teri@freemail.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!