Keresés
Close this search box.

A paradicsom

//

Közkedvelt zöldségfélénk, amely alacsony kalóriatartalma és kellemes íze miatt a fogyó- és méregtelenítő kúrák elmaradhatatlan részét képezi. Serkenti az emésztőnedvek termelődését és a bélműködést. C-vitamin, kálium, foszfor, szilícium és élelmi rostok mellett nagy mennyiségben tartalmaz egy igen értékes anyagot, a likopint, melynek élénkpiros színét is köszönheti.

A likopin a paradicsomon kívül csak kevés növényben található meg, nagyobb mennyiséget a görögdinnye, kevesebbet pedig a vörös húsú grapefruit, a papaya és a csipkebogyó tartalmaz. Ez a karotinoid nem alakul át a szervezetünkben A-vitaminná, de a jelenleg is folyó kutatások szerint rendkívül ígéretes a krónikus betegségek – szív- és érrendszer, daganatok, látásromlás, korai öregedés, bőrbetegségek, ízületi gyulladások – megelőzésében.

Az UV-sugárzás káros mellékhatásaival szembeni védelem meghatározója a bőr likopin tartalma, ugyanakkor hatékonyan védi a szemet a szabad gyökök roncsoló hatásával szemben. Emellett sejtvédő és mérsékelt koleszterinszint-csökkentő hatású.

Európa tíz országában végzett vizsgálatok szerint a rendszeresen likopin tartalmú ételeket vagy készítményeket fogyasztók körében a szívbetegség kialakulásának kockázata felére, az infarktus veszélye még nagyobb mértékben csökkent.

Egy Olaszországban, ötezer főn végzett vizsgálat szerint a rendszeresen paradicsomot fogyasztók között sokkal ritkábban alakult ki gyomor-, bélrendszeri, prosztata és emlődaganat. A prosztata mirigyeiben ugyanis a karotinoidok közül a likopin szintje a legmagasabb. Ennek megfelelően a prosztatarákban szenvedők vérében a normál értéknél alacsonyabb likopin-szintet mértek. A fogamzásgátlók, és a változókor tüneteit csökkentő hormonkezelés ugyancsak növeli a karotinoid, likopin szükségletet.

A paradicsom főzésekor, kevés zsíradék jelenlétében, a felszabaduló likopin könynyebben hasznosul a szervezetben, mint a nyers zöldségé. Az érzékeny gyomrúak, akik sem a nyers paradicsomból, sem a paradicsomos ételekből nem tudják elfogyasztani a szükséges mennyiséget, a likopint koncentrátumok, étrend-kiegészítők vagy porok formájában pótolhatják szervezetük számára egész éven át.

Dr. Asbóth Mária, gyógyszerész

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!