Keresés
Close this search box.

A vitaminhiány

//

Az előző lapszámban Szent-Györgyi Albert felismeréseit, megállapításait alapul véve részletesen taglaltuk a „sejt-színtű” egészség miben létét, tehát azt a – jelen orvosi gyakorlattal merőben ellentétes, ám ettől még tökéletesen helytálló – tényt, hogy az egészség a sejtek szintjén dől el. Ezúttal a sejtek működését szabályozó létfontosságú anyagok hiányának fokozatait, s azok következményeit ismertetjük.

Ahogy a tökéletes egészség, úgy a betegség is először a sejtek szintjén keletkezik. Ha a sejt működése összezavarodik, baj lesz a szövettel, majd a szervvel, végül pedig az egész szervezettel. Szélsőséges esetben a baj a sejtekből indul ki, és a temetőben végződik.

Az orvosok mégsem a sejteket próbálják meggyógyítani, hanem az egyes szerveket, tehát átugorják a legfontosabb lépcsőfokot. Pedig a sejtek hibátlan működéséhez semmi egyéb nem kellene, mint jó minőségű „üzemanyag”, melyet leegyszerűsítve 3 csoportba oszthatunk:
1. Építőanyagok
2. Energiaforrások
3. Szabályozó anyagok.

Az első két csoportba tartozó anyagokhoz elfogadható szinten hozzá is jutunk, a gond épp a legfontosabb, irányító, szabályozó anyagokat tartalmazó 3. csoporttal van, melyek nélkül a sejt normális működése elképzelhetetlen. Ide tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek.

Az orvostudomány csak akkor kezd foglalkozni az emberrel, amikor már nyilvánvaló a baj, amikor a hiányállapot már szélsőséges mértéket öltött. A teljes vitaminhiány által okozott betegségek valóban egyértelműek (pl. C-vitamin – skorbut, B1-vitamin – beriberi, B12-vitamin – vészes vérszegénység, D-vitamin – angolkór, stb.). Csakhogy ez már a halálos vitaminhiány szintje. Ezen kívül a hiányállapotnak még számos fokozata van, melyek igen leegyszerűsítve:
1. Halálos hiányállapot
2. Halál előtti állapot
3. Nagyon súlyos állapot
4. Közepesen súlyos állapot
5. Enyhe hiányállapot
Ezután következnek az egészséghez közeli állapotok:
6. Tűrhetően ellátva
7. Jól ellátva
Végül egy manapság ritka állapot:
8. Bőséggel ellátva
(Ez lenne egyben a teljes egészség állapotának előfeltétele is.)

Ez a 3-4-5. tartomány csendben, alattomosan rombol, gyakran évtizedek alatt jut el olyan nyilvánvaló tünetekhez, mint a magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, rák stb. A végeredmény legjobb esetben is az idő előtti öregedés, a lerövidült élettartam. Ezt nem kellene megvárni!

A korábbi tünetek még kevésbé árulkodók: legyengült immunrendszer, fáradékonyság, hajhullás, narancsbőr, elhízás vagy fogyás, száraz bőr, nassolási kényszer, szexuális problémák, emésztési zavarok, stb. Már ezek is közepesen súlyos hiányállapotra utalnak, de a panaszok még tűrhetőek, tehát nem foglalkozunk velük, csak később, amikor már zavaróvá válnak, akkor fordulunk orvoshoz, s jön a kivizsgálás-kálvária, de eszébe sem jut senkinek a hiányállapot!

Az egészség – sejtszinten – 6. fokozatnál kezdődik, de a tökéletes egészség fenntartásához még a 7. fokozat sem elegendő. Az „egészségügy” valódi feladata a megelőzés lenne, hogy az ember ne csússzon le a 8. fokozatról – ez már a valódi egészségtudomány.

Szent-Györgyi Albert kidolgozott egy elméletet, amit később „megavitamin-terápiának” hívtak, s amely nyilvánvalóvá tette, hogy a betegség kifejlődését még megakadályozó, illetve a tökéletes egészség állapotának fenntartásához szükséges vitaminmennyiség között óriási nagy a különbség.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!