Keresés
Close this search box.

Achát – a bikák köve

//

Az achát a legrégebben ismert ásványok közé tartozik. Egy olyan kvarcváltozat, melyben a kalcedon és az opál sávokba rendeződött. A szabálytalan kenyér, krumpli vagy diónyi achátok akkor mutatják meg igazi jellegzetességüket, ha gyémánttárcsával felvágják őket.

Valóságos képződés-történet olvasható ki, ha értő szemekkel vizsgáljuk meg az achátot. A rajzolatok a fokozatos kihűléssel magyarázhatók. Ritmikus rajzolatokat láthatunk ott, ahol részben, vagy teljesen kitöltődött, az üregek belsejében pedig apró kristályok ülnek.

Kismamáknak kedves ajándék lehet, mert az achát-geoda úgy védi kristályait, mint az anyaméh a magzatot. Az achát rostos szerkezete lehetővé teszi utólagos, változatos, mesterséges színezését, melynek során különböző oldatokban áztatják, majd égetik az ásványt. Ne csodálkozzunk tehát, ha achát néven a kereskedelemben a legkülönbözőbb színű: vörös, lila, zöld, kék árnyalatú kövekkel találkozunk a természetesen szürkésfehér, sávos botswana achát mellett.

Pont a festés az az eljárás, amivel az amúgy gyakran jellegtelen, eredetileg szürkés-barnás achátok élénk színekkel és a porozitásuktól függően kirajzolódó látványos sávokkal kápráztatnak el bennünket. Az achátok kisugárzását a mesterséges színezés nem csökkenti, így bátran köthetők a megfelelő színű csakrákhoz.

Az esztétikai élményen túl az achát növelheti a szellemi tevékenység aktivitását, csökkentheti a negatív beállítottságot, csillapíthatja a szunnyadó haragot, oldhatja a belső feszültséget. Általános tisztító hatása fizikai és érzelmi téren is érvényesülhet. Vannak, akik hasra téve eredményesen használják emésztési- és gyomorproblémák enyhítésére. Jótékony hatással lehet a nyirokrendszerre, a hasnyálmirigyre és a hajszálerekre. Az achátokkal lassan, de hatékonyan érhetünk célt.

Szerencsések a bika és a szűz jegyűek, akik kövei között hangsúlyosan jelenik meg az achát. Ha csak ezt az ásványt vásároljuk, idővel nagyon szép és változatos gyűjteményünk lehet. Sok sikert hozzá!

Mándoki László
geológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!