Keresés
Close this search box.

Gyógyító és rákkeltő kemo-, illetve sugárterápia

//

A rákellenes küzdelem három legfontosabb eszköze a sebészeti beavatkozás a tumor-sejtek eltávolítása érdekében, valamint a kemo- és a sugárterápia, amely képes károsítani, illetve elpusztítani az olyan gyorsan osztódó sejteket, mint amilyenek a ráksejtek.

Gyógyító és rákkeltő
kemo-, illetve sugárterápia

A polysaccharidok szerepe a káros mellékhatások csökkentésében I.

Kevésbé ismert, hogy a kemo- és a sugárterápia a közvetlen gyógyító, rákellenes hatása mellett egyben rákkeltő is. Fontos leszögezni, még mielőtt részleteznénk a súlyos mellékhatásokat, hogy a kemo- és a sugárterápia a rákellenes küzdelem nélkülözhetetlen, közvetlenül életmentő eleme. Éppen ezért alkalmazása többnyire elkerülhetetlen, és csak akkor csökkenthetjük cél-zottan a mellékhatásokat polysaccharida alapú te-rápiákkal, mint például a Patkónyelv kivonat (Vitanax PX-4) hosz-szú távú alkalmazásával, ha tudatában vagyunk a mellékhatások jellegének.

A kemo- és a sugárterápia rákkeltő mellékhatása többnyire csak évek múltán jelentkezik. Emlődaganatoknál például a sugárterápiás kezelés intenzitásának növekedése egyidejűleg növeli a későbbi kötőszöveti daganatok kialakulásának gyakoriságát. A sugárterápia hosszú távú rákkeltő hatását a kemoterápia jelentősen megnövelheti amellett, hogy önmagában is rákkeltő lehet.

A sugárterápia lehetséges káros mellékhatásai között még megemlítendő a stroke (koponya-besugárzás esetén) és a szívkoszorúér betegség. Nem csak a daganatellenes sugárterápia okozhat káros mellékhatásokat, hanem a képalkotó eljárások (Röntgen, CT) sugárzása is. Éppen ezért számos tanulmány elemezte azt, hogy mennyiben ellensúlyozza ezeknek az eszközöknek a rákkeltő hatását az, hogy így időben felismerhetik a rák kialakulását, és ezzel életeket menthetnek. Egy tanulmány szerint csak a dohányosoknál javasolt a tüdő CT rendszeres alkalmazása, nem dohányzók esetében viszont nem, vagy csak ritkábban, míg a dohányzást abbahagyóknál ugyancsak vitatható a szükségessége. A nem dohányzóknál ugyanis káros, rákkeltő hatása esetenként még felül is múlhatja a rák felismerésből eredő esetleges hasznát.

Daganatmentes nőknél a rendszeres, alacsony dózisú sugárzás megnövelheti az emlődaganatok előfordulásának való-színűségét. Az emlő az egyik legérzékenyebb testrész, amelyre a sugárzás rákkeltő hatást gyakorolhat. Ennek ellenére a képalkotó eszközök alkalmazásának köszönhető korai rákfelismerés haszna – ez esetben – bőven ellensúlyozza ezen sugárzó eszközök rendszeres alkalmazásának emlődaganat keltő hatását.

A magas minőségű, standardizált, speciális polysaccharida kivonatok (pl. Patkónyelv, Grifola frondosa, Ganoderma lucidum, Agaricus blazei Murill standardizált kivonata a (Vitanax PX-4 és Immunax-C kapszulákban) a legújabb tudományos vizsgálatok alapján – amellett, hogy daganatellenes hatásukkal hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz – jelentősen csökkenthetik a kemo- és a sugárterápia, illetve más, sugárzáson alapuló képalkotó eljárások hosszú távú káros, genetikai állományt veszélyeztető hatásait.

Prof. Dr. Fachet József
az MTA orvostud. doktora, rákkutató, immunológus
Varga Gábor, Dipl. Kfm.

További szakirodalmi info:
www.vitanax.eu,
www.max-immun.eu.
Tel.: 06/30-391-80-80,
ill. kérdezze gyógyszerészét.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!