Keresés
Close this search box.

Harc a narancsbőrrel

//

A csípőn, combon és a fenéken lévő zsírpárnák a női szervezet energiaraktárai: így gondoskodik a természet az utódokról. Az itt található zsírsejtek száma genetikailag meghatározott, ám közel sem mindegy, hogy mennyire telítettek, hiszen életmódhibáink következtében akár százszorosukra is képesek növekedni.

Harc a narancsbőrrel

A narancsbőr kialakulásában öröklődés, anyagcsere- és hormonzavar, mozgáshiány, helytelen táplálkozás egyaránt szerepet játszhat. Ahol cellulitisz található, ott rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. A zsírszövetekben és a kötőszöveti rostokban, illetve között lerakódott salakanyagok a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, s egyre nagyobb „csomagocskákat” alakítanak ki.

Ugyancsak ludas az ösztrogén hormon, melynek szintje serdülőkorban, terhesség alatt és fogamzásgátló tabletta szedése esetén megemelkedik. Kevesen tudják azonban, hogy férfiaknál is kialakulhat narancsbőr, ha a férfi-női hormon egyensúly valamilyen oknál fogva felborul.

A mozgáshiány az anyagcserét és a vérkeringést minimális szintre csökkenti. A következmény: a víz és a salakanyagok lassabban és csak részben távoznak, egy részük a kötőszövetekben felhalmozódik. Az izmok oxigénhiánytól szenvednek, pedig oxigén a zsírégetéshez feltétlenül szükséges.

Az állati zsírok, a sok cukor, só, kávé és alkohol fogyasztása a cellulitisz burjánzásához vezet, míg sok zöldséget, gyümölcsöt és rostanyagot tartalmazó étrendtől kötőszövet feszesebbé válik.

Tippek otthonra:

Méregtelenítés: igyunk meg reggelente ébredés után egy pohár meleg vizet egy citrom frissen kifacsart levével, időszakonként méregtelenítsünk gyógyteákkal vagy szakszerű léböjt-kúrával.

Hideg-meleg váltófürdő: reggelenként pár percben a zuhany alatt. Nemcsak felfrissít, hanem feszesebbé, üdébbé teszi bőrünket, sőt a zsírégetést is gyorsítja.

Cellulitisz-ellenes krémek, zselék: hatóanyagaik tengeri mikroorganizmusok, gombák, növényi kivonatok, koffein, borostyánkivonat, szilícium, búzaprotein, melyek megakadályozzák a zsír lerakódását, „fogyasztják” a zsírsejteket, feszesítik a bőrt.

Sport, testmozgás: rendszeresen, naponta, de minimum hetente háromszor fél óra (gyors séta, kocogás, úszás, aerobik, step-aerobic, kardiotréning, kerékpár, stb.).

Masszázs naponta: kézzel vagy ún. cellulitisz-kesztyűvel, körkörösen, laza mozdulatokkal, enyhén paskolva és csipkedve felpezsdíti a vérkeringést, az anyagcserét, gyorsítja a víz és a méreganyagok eltávozását.

Tengeri sós fürdő: 37C°-os vízben oldott 0,5-1kg tengeri sóval 20 percen keresztül, majd alapos krémezés következik. A sós fürdő ásványi anyagai, nyomelemei serkentik az anyagcserét, segítik a szövetekben felhalmozódott fölösleges víz eltávolítását, közben a problémás részeket szivaccsal dörzskesztyűvel „megdolgozva” fokozhatjuk a hatást.

Pakolások: tengeri algakivonat, ásványi anyagok, iszap vagy egyéb speciális hatóanyagok keverékével átitatott pamut anyaggal szorosan betekerjük a területet, majd fóliával fedjük, és 60-90 percig hatni hagyjuk. 3-10 kezelés már látványos eredményt hoz. Pakolás előtt illóolajokkal (rozmaring, édeskömény, mandula, fahéj, mogyoró, gyömbér) is bedörzsölhetjük a bőrt.

Kiegészítésként igénybe vehetünk nyirokmasszázs kezelést és ún. hypoxi-tréninget is, ugyancsak jótékonyan hat a méregtelenítésre a rendszeres szaunázás.

A legtöbb nő abban a tévhitben él, hogy ha lefogy, a cellulitisz is elmúlik. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának kutatásaiból azonban kiderül, hogy a nők 85%-ának problémát okozó cellulitiszes csomócskák állandóan jelen vannak, igaz ugyan, hogy amikor valaki lefogy, a tünet általában kevésbé látható. A narancsbőr kiütközési foka nagymértékben függ a bőr rugalmasságától, s tudjuk, hogy az folyamatosan veszít feszességéből. Így a kor előrehaladtával, még a legkarcsúbb nők esetében is növekszik a narancsbőr kialakulásának valószínűsége.

A legjobb ellenszer tehát a mozgás, a minőségi kozmetikumok használata és a bőrmasszázs. (Sport nélkül egyetlen kozmetikum sem segít.) A legfontosabb a fenék, a comb és a derék körüli izmok erősítése, ami naponta csupán 10–15 percet vesz igénybe, s nem vitás, hogy megéri beiktatni a napi elfoglaltságok sorába.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!