Keresés
Close this search box.

No stressz!

//

A várandósság időszakában depressziótól, szorongástól és stressztől szenvedő kismamák az átlagosnál kisebb súllyal született magzatot hoznak világra.

A vizsgálatban 98, a terhesség 16-29. hete közt lévő nő vett részt, akiknek feljegyzéseket készítettek mindennapi problémáikról, esetleges depressziós és szorongásos tüneteiről. Eközben vizelet mintából folyamatosan ellenőrizték szervezetükben lévő korti-zol szintjét, s a magzatok fej-lődését is nyomon követték.

A kutatók megállapították, hogy a stressz miatt megnövekedett kortizol menynyiség csökkenti a magzat véráramlását, tápanyag- és oxigénellátását, ezáltal hátrányosan hat a gyermek fejlődésére, születési súlyára.

A tanulmány célja, hogy felhívja a nők figyelmét a stressz és depresszió kezelésének fontosságára a várandósság hónapjaiban, születendő gyermekük egészsége érdekében.

Fitt mamák, fitt babák

Az alacsony születési súly általában a csecsemőnél fennálló egészségügyi problémát jelezhet. Az átlagosnál magasabb súlyú gyermek világra hozatala viszont komoly szülési komplikációkkal járhat, sőt császármetszéssel is végződhet.

A csecsemő születési súlyát számos tényező befolyásolja. A terhesség alatt dohányzó nők gyermekei alacsony súllyal születnek, míg a várandósság időszakában a kelleténél jobban meghízott anyukák újszülöttjei általában nagyobbak. Érdekes megfigyelés, hogy a 165 cm feletti magasságú nők esetében gyermekük születési súlyát jobban befolyásolja a terhesség időszakában végzett rendszeres testmozgás, mint a dohányzás és a túlsúly.

Az Obstetrics & Gynecology folyóiratban közölt kutatásban 51 egészséges, nemdohányzó nő fizikai aktivitását figyelték meg a várandósság 20. és 32. hetében. A kismamák olyan készüléket viseltek, amely figyelte testmozgásuk intenzitását. A babák 2700-4800 gramm közötti súllyal születtek, ezen belül a legaktívabb hölgyek gyermekeinek születési súlya mutatta a legalacsonyabb értékeket.

Alacsonyabb nők eseté- ben a magzat méretét eleve befolyásolják az anya méretei. Ezzel ellentétben, magasabb nőknél a testmozgás a természetes adottságoknál jóval nagyobb mértékben képes befolyásolni a magzat méretét.

forrás: orvostkeresek.hu

InterMed Szülészeti és
Nőgyógyászati Központ
www.szuleszetikozpont.hu
tel: 06-20/352-6298

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!