Keresés
Close this search box.

Tavaszi fogyókúra, méregtelenítés gyógynövényekkel

//

Tavasszal a természet megújhodása idején az emberben is megjelenik egy benső vágy, hogy mind testileg, mind lelkileg megtisztuljon. Ilyenkor van itt az ideje, hogy a szervezet salaktalanítása révén újra erősnek, fittnek és szépnek érezzük magunkat.

Tavaszi fogyókúra, méregtelenítés gyógynövényekkel

A tél folyamán felhalmozódott kilókat egy jól megválasztott méregtelenítő kúrán keresztül könnyedén, erőlködés nélkül leadhatjuk. Isten patikája – a Természet – számos lehetőséget kínál a különböző kúrák végrehajtásához. Elsőként tavasszal azok a gyógynövények bújnak ki a földből (csalán, medvehagyma, gyermekláncfű), amelyek sikerrel alkalmazhatók a fölösleges méreganyagok eltávolítására.

Talán kevesen tudják, hogy az ember ugyanannyi zsírsejttel hal meg, mint amivel születik. A zsírsejteket egy vízköpeny veszi körül, amely az évek során különböző lipidekkel és mérgező anyagcsere-termékekkel telítődik, növelve így fölösleges kilóinkat.

A fogyasztó-szereket és -növényeket általában két csoportra osztják: vízhajtókra és zsírégetőkre. Tartós és biztonságos fogyást csak szervezetünk zsír- és vízháztartásának szabályozásával érhetünk el. Mit is jelent ez?

Léteznek olyan gyógynövények (pl. máratövismag), amelyek képesek újraszabályozni a máj ezen irányú funkcióit. A hidegen sajtolt magolajok, amelyek egyszeresen, kétszeresen és többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak (pl. kendermagolaj, sárgabarackmag-olaj), meg tudják kötni a szervezetben fölhalmozódott káros zsírsavakat, például a rossz-koleszterint, majd a kiválasztó szerveken keresztül segítik azok kiürítését.

Méregtelenítő kúrák idején elengedhetetlen a minél több – napi két-három liter – tiszta víz bevitele. Gondolnunk kell arra is, hogy a salaktalanítási folyamatokban a kiválasztó szervek – tüdő, bőr, vese, bélrendszer – fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezért különféle természetes, növényi hatóanyagokkal (csalán, máriatövis, mezei zsurló, kakukkfű) támogatnunk kell ezek jobb működését. A gyógynövényeket kúraszerűen kell alkalmazni, egy kúra minimum 21 napig tartson.

Érdemes kihasznál-nunk azt a lehetőséget, melyet a különböző növényi csírák fogyasztása jelenthet számunkra. Otthoni csíráztatással igen egyszerűen és olcsón juthatunk hozzá nap, mint nap friss növényi (fekete retek, búza, mustármag, kukorica stb.) csírákhoz, melyek nagymértékben segítik a szervezet tisztulását, ugyanakkor intenzíven roborálják testünket, lelkünket és szellemünket egyaránt. Ha nincs módunk erre időt szentelni, akkor a gyógynövényboltokban is hozzájuthatunk a 100%-os hidegen sajtolt csíraolajokhoz (búzacsíra, kukoricacsíra stb.).

Megéri, hogy önmagunkra jobban odafigyeljünk, elűzve szervezetünkből az úgynevezett tavaszi fáradtságot. Bátorságot, kitartást és örömöket kíván Önöknek:

Bálint János
fitoterapeuta természetgyógyász
info tel.: 06-52/273-075

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!