Keresés
Close this search box.

A teafa

//

A teafa nemzetség mintegy 150 tagja - kevés kivétellel - Délkelet-Ázsia, Ausztrália, illetve a Csendes-óceáni szigetek mocsaras, sós talajú tengerparti területein él. Girbe-gurba törzsű fa, vagy bokorfa, lehajló ágakkal, füzérben nyíló virágokkal, melynek porzói feltűnőek, hosszan kiállnak. Örökzöld, lándzsás levelei erősen aromás illatúak.

A teafa

Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveleiből teát, illetve fűszeres söritalt készítettek. A levelek főzetét a tea helyettesítésére használták, ezért a növényt az angolok teafának (tea tree-nek) nevezték el.

Az őslakosok a teafát gyógyászati célra is használták, belsőleg és külsőleg egyaránt. Légzőszervi bántalmakat (meghűlés, köhögés, orrdugulás, láz), izomfájdalmakat, bőrbetegségeket, szemproblémákat, illetve emésztőszervi betegségeket kezeltek vele.

A teafa-olajjal kapcsolatos klinikai kísérleteket az 1920-as években egy sydney-i vegyész kezdte meg, az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Emiatt a teafa-olajat a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére – természetes antibiotikumként / antiszeptikumként használták, mégpedig igen jó eredménnyel.

Az utóbbi évtizedekben a teafa leveléből nyert illóolajokat már az európai fitoterápiában és kozmetológiában is széles körben használják. A modern fitoterápiában a teafa-olajat antimikróbiális, immunerősítő, köptető, hurutoldó/váladékoldó, gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt bőrfertőzésekben (pl. akne, láb gombásodás), légúti megbetegedésekben (pl. orrmelléküreg-gyulladás), a szájüreg gyulladásos folyamataiban (fogíny- és szájnyálkahártya-gyulladás, szájpenész), gyomor- és bélfertőzésekben, emésztési zavarokban (fokozott bélgázképződés, gyomor- és alhasi görcsök), a hüvely gombás fertőzéseiben (candidiasis), valamint húgyúti fertőzések kezelésében alkalmazzák, részben önmagában, részben kombinációs készítmények (inhaláló-szerek, légzéskönnyítő mellkasi kenőcsök, reuma kenőcsök, bedörzsölő-szerek, tinktúrák, oldatok, kapszulák, kúpok) alkotórészeként.

Kozmetológiai előnye, hogy még a legérzékenyebb bőrt sem irritálja, sőt jótékony hatással van a sejtek megújulására.

(Forrás: www.ujember.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!