Keresés
Close this search box.

A térd gyógytornája

//

Az ízületi betegségek sorában a térdízület artrózisa - gyakoriság szempontjából - a második helyen áll a csípőízület megbetegedései után. A térd alaki elváltozásával, porcpusztulásával, kopásával jár, amely kezdetben csak indítási, majd később terhelésre jelentkező térdkörüli fájdalomban, mozgás-korlátozottságban nyilvánul meg.

Leggyakoribb hajlamosító tényezői a csípő és a láb deformitásai, lábtengely-deformitások (O-és X-láb), szalag-, illetve ízületi sérülések. A legfőbb panasz az ízület reggeli mozgás-korlátozottsága, merevsége, mely később mozgásra oldódik. A mozgás beszűkülésével párhuzamosan izom-zsugorodások alakulnak ki. A fájdalom miatt a beteg kíméli végtagját, így a combizomzat is elgyengül.

A krónikus szalag-elégtelenség és az ízületi porc kopása, majd későbbi hiánya következtében a szalagok kevésbé tartanak, a térd „lötyögőssé” válhat. A térd gyakran bedagad, az ízületben folyadék gyülemlik fel, amely tapintható és látható, a fájdalomtól a beteg szinte alig bír rálépni lábára. Az akut, fájdalmas időszakban gyógyszeres fájdalom-csillapításra, gyulladás-csökkentésre, jegelésre, és az ízület átmeneti, rövid nyugalomba helyezésére törekedjünk.

Fontos tudni, hogy hoszszú távon nagyon rosszat teszünk, ha a térd pihentetését a térd alá helyezett kispárnával akarjuk megoldani. Ez ugyanis a térdízület hajlított helyzetben való rögzülését (kontraktúra) eredményezi, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem tudjuk teljesen kinyújtani a lábunkat. Ezért javasoljuk inkább a nyújtott lábbal való pihentetést, sőt tegyünk a sarkunk alá egy kispárnát, így a saját súlya fogja kinyújtani a térdet.

Amíg a térd duzzadt, meleg, fájdalmas, addig olyan gyakorlatokat kell végezni, melyek segítik a térdízületből a felesleges ízületi folyadék felszívódását. Háton fekve lassan, óvatosan próbáljuk fájós lábunkat talpra húzni, majd visszaengedni nyújtott állapotba. A lényeg, hogy ebben, a tehermentesített helyzetben ne okozzunk fájdalmat, a laza hajlítás és nyújtás közben a térdízület porcos felszínei egymáson csússzanak, mert ez segíti a duzzanat felszívódását. Semmiképp ne erőltessük az erőszakos hajlítást, a combizmok erősítését, ilyenkor a kímélet, a pihentetés sokkal fontosabb.

Ha túl régóta fáj a térdünk, és nem tehermentesítjük járás során (pl. egy bottal), akkor számíthatunk rá, hogy a másik lábunk is megfájdul majd a túlterheléstől. Ne tiltakozzunk tehát a bot ellen, mert a fájdalmas időszakokban igen nagy segítséget jelenthet, és a szomszédos ízületek (boka, csípő) is meg fogják hálálni.

A rendszeres, kíméletes testmozgás megerősíti az ízületet körülvevő izmokat. A naponta végzett nyújtó-gyakorlatokkal növelhetjük ízületeink mozgásterét, könnyű súlyokkal erősítő gyakorlatokat is végezhetünk, a túlzott terhelés kerülésével, sétával, úszással, az izmok tónusának fokozásával, nemcsak ízületeink, de testünk általános állapotát is javíthatjuk, ami enyhíti panaszainkat, lassítja a folyamat előrehaladását. A robbanékony, kitörésekkel járó tenisz és fallabda csak edzett lábúaknak való. A hegyi gyaloglás, a futógépen történő séta, gyors gyaloglás, a kerékpározás viszont szinte mindenki számára ajánlható, nem is beszélve a vízben végzett mozgásokról, az úszásról, vízi gimnasztikáról, amikor végre nem nehezedik súly a gyakran túlterhelt térdízületre. Ne feledjük azonban, hogy térdünk a többi teherviselő ízületnél sokkal érzékenyebben reagál a túlsúlyra. Kerüljük tehát az elhízást!

Varga Terézia
gyógytornász (HÉVÍZ)
tel: 30/530-76-39

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!