Keresés
Close this search box.

Együk magunkat egészségessé!

//

Az allergiától, asztmától szenvedők gyakran túlzásokba esnek, csak, hogy tüneteiktől szabaduljanak. Így kerülnek ki a lakásból a nagyitól örökölt, szívünknek oly kedves szőnyegek, cseréljük az ágyneműt atka- és allergia-mentesre, vagy szerzünk be méregdrága légtisztító berendezést. A megoldás azonban ennél sokkal egyszerűbb.

A tények nagy részét már ismerjük, hallottunk olyan ételekről is, melyek fokozhatják tüneteinket. A keresztallergia fogalma sem újdonság már, hiszen ezért kerülik egész nyáron a parlagfű-allergiások a görögdinnyét.

Drasztikus megoldások helyett étrendi változtatásokkal is megelőzhetjük, vagy legalábbis enyhíthetjük az allergiás tüneteket. Körültekintően összeválogatott tápanyagokkal a légutak gyulladásos állapota jól kontrollálható, átjárhatósága javítható, a tüdőben lerakódott nyálka mennyisége csökkenthető, és az esetlegesen asztmás rohamot okozó ételallergiás reakciók is megelőzhetők.

Étrendünket ennek érdekében gazdagítsuk Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekkel (pl. tengeri halak – lazac és tőkehal). Természetes gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva megakadályozzák a gyulladást kiváltó kémiai anyagok keletkezését. Az esti kankalin olaj, a borágó olaj, illetve a fekete ribizli magvának olaja gamma-linolénsavat (GLA) tartalmaz, amely ugyancsak gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Az Omega-3 és a GLA kombinációjának rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a légutak gyulladásos állapota.

Mivel immunrendszerünk jelentős része a bélrendszerben helyezkedik el, ezért a bélflóra egyensúlyának megőrzése kiemelten fontos az allergiák szempontjából. Részesítsük előnyben a rostokban gazdag táplálékot, és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását. Az aktív bélműködés fenntartását – a rostok mellett – élőflórás joghurtok fogyasztásával is elősegíthetjük, ami hozzájárul a Lactobacillus acidophilus és bifidobacteria jótékony baktériumok egyensúlyának megőrzéséhez.

A Californiai Egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredménye magáért beszél: a résztvevők napi rendszerességgel fogyasztottak élőflórás joghurtot, melynek eredményeként korábbi allergiás tüneteik száma 90%-kal csökkent. A bélben élő jótékony baktériumok folyamatos megújulásának biztosítására tehát mindenki számára ajánlott a joghurt napi fogyasztása.

Finn kutatók aktív kultúrát tartalmazó joghurthoz probiotikus kiegészítőt adva bizonyították, hogy a termékek fogyasztásával csökkenthetők még az ekcémás gyermekek tünetei is. Nem minden joghurt hoz azonban javulást, keressük az aktív kultúrát tartalmazó, cukormentes termékeket.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!