Keresés
Close this search box.

Miért öregszik a bőr?

//

Szép bőr nem képzelhető el egészséges testi és szellemi állapot nélkül. Mindannyian tudjuk, tapasztaltuk, hogy a legkisebb betegség, kialvatlanság, feszültség drámaian megváltoztatja bőrünk állapotát. Ugyanakkor, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, egészséges ételeket eszünk, pihenünk, sok időt töltünk szabad levegőn, netán tengervízben, bőrünk akár tíz-tizenöt évvel is „megfiatalodik”.

A bőr az egyik legnagyobb kiterjedésű szervünk. Felülete egy átlag felnőtt ember esetében 1,7 négyzetméter. A bőr kívülről és belülről is táplálást igényel, egészsége elképzelhetetlen megfelelő mennyiségű tápanyag, oxigén, víz, egészséges vér- és nyirokkeringés nélkül.

Érdemes tudnunk, hogy a bőr vastagsága a biológiai életkor egyik biomarkere. Próbáljuk csak ki saját magunkon! Csippentsük öszsze kézfejünkön a bőrt, és tartsuk így egy percig, majd engedjük el, és várjuk meg, míg újra elsimul. A bőr elsimulásásig eltelt idő bőrünk biológiai életkorát jelzi.

Az öregedés első, a legtöbb ember számára nyilvánvaló jelei a bőrön mutatkoznak. Váratlanul ráncok jelennek meg a két szemöldök között, a szem vagy a száj körül. Vajon mi az oka annak, hogy a gyönyörű, tömött, rózsás, rugalmas, bababőrből ráncos, foltos, száraz bőr lesz?

A bőr öregedését voltaképpen két különálló folyamat idézi elő. Az egyik a korral együtt járó öregedés, a másik pedig a napfény hatására létrejövő fotokárosodás.

A fotokárosodás első jelei a lentigók (az egyszerű lentigó szerzett, lapos, barnás színű, jóindulatú bőrelváltozás, amely leggyakrabban a kézhát és az arc bőrén látható, főként idős embereken), a teleangiektáziák (vékony, tágult hajszálerek a bőrben), melyek kicsit később alakulnak ki, majd a finom ráncok és a mélyebb gyűrődések következnek a megnyúlt bőrön, végül pedig a keratózis (fokozott elszarusodás) következik.

Léteznek skálák, melyekkel a fénykárosodás mértéke meghatározható. Ilyen például a Glogau-féle skála:

A kronológiai öregedés

A kronológiai öregedés nemcsak a bőrön, hanem a szervezet egyéb helyein is tetten érhető. Ilyen például a szövetek kiszáradása és elvékonyodása. Születéstől fogva az életkor előrehaladásával folyamatosan csökken a szövetek víztartalma, és ez a bőrön látható a leginkább.

A bőr korral járó öregedési folyamatainak visszafordítása a kollagénképzés stimulálásából és az apró erek állapotának javításából áll. A bőr megfelelő táplálása és oxigénnel való ellátása a funkció javulásához vezet. Ez a funkció pedig nem csupán testünk kültakaróként történő borítása, hiszen a bőr egyben az egyik legfontosabb immunszervünk.

A fénykárosodás okozta öregedés

A fény okozta károsodás az előzőektől teljesen eltérő folyamat, de magával hozza a kollagén és az elasztikus rostok károsodását is. Ennek mértéke arányos a szabad levegőn, nyílt terepen történő tartózkodás időtartamával, és különösen a napnak kitett testtájakon feltűnő. A nap ultraibolya (UV) sugarai idézik elő a barnulást, de ugyanakkor a ráncosodást is.

Az ultraibolya sugaraknak két fajtája van: az ultraibolya-A (UV-A) sugarak felelősek a ráncosodásért és a barnulásért, valamint a melanóma (a bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) kialakulásáért, míg az UV-B sugarak következtében égünk le. Halmozott károsító hatásuk következtében jönnek létre a bőrrák egyes fajtái.

Hogyan ráncosodunk?

A bőr sejtek rétegeiből áll, melyek folyamatosan megújítják önmagukat. Élettartamuk kb. harminc nap. Mintegy 30-35 éves kortól kezdve a bőrsejtek megújulása fokozatosan lassul, ennek következtében a bőr egyre vékonyodik.

A bőr alsó rétege fiatalkorban erősen hullámos, ezáltal a tápanyagok cseréje nagyobb felületen, nagyobb mértékben megy végbe. A korral ezek a mikroszkopikus bolyhok ellapulnak, ez is hozzájárul a felső réteg csökkent táplálásához.

További probléma a szabadgyökök okozta károsodás, ami a bőrben éppúgy megjelenik, mint a test egyéb részein. A szabadgyökök hatására a lágy és rugalmas fehérje-molekulák merev, nagy szerkezetekké állnak össze, ami a rugalmasság csökkenéséhez vezet.

A pici erek struktúrájának gyengülése miatt romlik a vérkeringés a bőrben. Az öregedő bőr egyre kevesebb „jó kollagént” tartalmaz, és mivel a kollagén felelős a bőr vízkötő-képességéért, mindennek következtében száraz, táskásodó, elvékonyodó bőr jön létre. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy a ráncok a kollagénmennyiség csökkenése következtében alakulnak ki.

Az öregedési folyamatok visszafordításának, illetve a kollagénképződés serkentésének lehetséges módszereire egy későbbi lapszámunkban keresünk majd választ.

Dr. Boros Szilvia, PhD, sport-szakorvos

A bőr öregedésével kapcsolatos további információ: www.korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!