Keresés
Close this search box.

Mire jó a cápaporc?

//

A cápaporcra, Dr. I. William Lane „A cápa sosem rákos” című, magyar nyelven is megjelent könyve hívta fel a figyelmet 1992-ben. Elmélete szerint, a porcos-halak rendjébe tartozó cápánál azért olyan kicsi a daganatos megbetegedésének száma, mert a porc nem tartalmaz vérereket, melyek tápanyaggal és oxigénnel láthatnák el a daganat-kezdeményeket.

Számos kutatás igazolta, hogy a cápaporc-kivonat olyan vegyületeket tartalmaz, melyek valóban gátolják a tápláló érhálózat kialakulását (angiogenezis). Ezeknek az anyagoknak a daganathoz juttatásával megelőzhető lehet a rák növekedése és áttétele az egészséges szövetekre. Az elméletet bizonyító, pozitív állatkísérletek és humán vizsgálatok mellett a megfelelő gyógyszer kialakítása hosszú, további kutatásokat igénylő folyamat. Daganatos betegség megelőzésére, vagy kiegészítő kezelésére a cápaporc készítményt minden esetben csak az előírt gyógyszeres kezelés mellett, és ne helyette szedjük! Válasszunk alternatív kezelési módokra nyitott kezelőorvost, akivel a helyes adagolást is megbeszélhetjük!

Az igazi sikert a cápaporc ízületi károsodásokat megelőző és regeneráló, gyulladás-gátló szerként érte el. Hatóanyagai (a mukopoliszacharidok) segítik a porcképződést, lassítják az ízületi porcok pusztulását, illetve lehetővé teszik az ízületekben a csontvégek egymáson való könnyű elmozdulását.

A mozgásszegény életmód porclágyuláshoz, az erős vagy egyenlőtlen megterhelés pedig a porckopáshoz, repedések kialakulásához, porcleválásához, az ízületek torzulásához, csontkopáshoz, gyulladáshoz, a mozgásképesség csökkenéséhez vezet.

A megkopott ízületi porcok újraépítésében az egyik leghatékonyabb segítőanyag a cápaporc. Természetes mennyiségben és arányban tartalmazza a porcokat felépítő kondroitin-szulfátot, és az ízületek fájdalommentes elmozdulását segítő glükozamin-szulfátot.

A porcképző anyagok kúraszerű alkalmazását szakorvosok is ajánlják: fiatal korban, álló, ülő és nehéz fizikai munkát végzőknek, aktív sportolóknak. A porcosító anyagok pótlását érdemes időben elkezdenünk, mert az ízületek nem tartalmaznak ereket és idegeket, így a kezdeti károsodásokat még csak nem is észleljük. A cápaporc tehát az egyik legmegfelelőbb ízületvédő természetes anyag, mellékhatások nélkül.

Dr. Asbóth Mária

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!