Keresés
Close this search box.

Szívbetegségek és migrén

//

Kutatások szerint a gyakori migrénes rohamok hátterében súlyos betegségek is meghúzódhatnak. A migrénes nők és férfiak körében egyaránt nő az infarktus és a stroke kockázata.

A szívbetegségek veszélye különösen azon hölgyek körében nagy, akiknél a fejfájás előtt szemkáprázás, látászavar jelentkezik, esetleg szokatlan szagokat is éreznek. E jelenségeket a migréntől szenvedőknek csak egy kisebb csoportja tapasztalja, ám a vizsgálatok szerint ők vannak nagyobb veszélyben. A migrén ennek ellenére sem jelent olyan komoly kockázati tényezőt, mint a magas vérnyomás és koleszterinszint, vagy az elhízás, ám a szívinfarktus kialakulásának komoly előrejelzője lehet.

A probléma nem az alkalmazott gyógyszerekben keresendő. Migrénes rohamok esetén ugyanazon szereket, ugyanolyan mennyiségben szedik azok is, akik átélik a fenti jelenségeket, mint akik nem.

Az Archives of Internal Medicine folyóirat közlése szerint az összefüggés egyik oka az lehet, hogy a rendszeres migrénes rohamok következtében érelmeszesedés alakul ki. A feltételezés valóban kézenfekvőnek tűnik, hiszen a szívbetegségek hátterében is többnyire gyulladás áll. A migrénes rohamok pedig a szervezet válaszai a kialakult, de még fel nem ismert gyulladásra.

A látászavarokkal és szagérzékeléssel járó migrénes rohamok egy másik feltételezés szerint fiatal felnőttkorban a később kialakuló szívbetegségek előrejelzői lehetnek. A két betegség között ugyanis genetikai összefüggés is fennállhat.

Még a legkellemetlenebb migrénes roham is hasznos lehet, ha felhívja figyelmünket a szívbetegség kialakulásának fokozott kockázatára, így még időben, tudatosan csökkenthetjük az egyéb rizikó-faktorokat.

Rendszeres rohamoktól szenvedők esetében feltétlenül javasolt a dohányzás abbahagyása, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a túlsúlytól való megszabadulás, illetve a vérnyomás és a koleszterinszint megfelelő értéken tartása.

(www.orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!