Keresés
Close this search box.

Testmozgással a szénanátha ellen

//

Német kutatóorvosok szerint a rendszeres testedzés segíthet távol tartani a szénanátha okozta kellemetlen tüsszögést, orrfolyást és egyéb tüneteket.

Az orvosok az évek során folyamatosan dokumentálták a gyermekek életmódját, illetve az új szénanáthás eseteket. Természetes és helyes, hogy a szülők a pollenidőszak tetőzésének idején igyekeznek a lakásban tartani szénanáthás gyermekeiket. A megfigyelések azonban egyértelműen azt mutatták, hogy az ülő életmódot kedvelő gyermekek nem csak a pollenszezonban, hanem egész évben kerülték a szabadban való mozgás lehetőségét. Szerencsére a kutatásban részt vevő gyermekeknek csupán 6%-a kerülte a mozgást, ugyanakkor 79%-uk rendszeresen sportolt.

Az Allergy folyóirat javaslata szerint minden egészséges gyermeket tanácsos a szabad levegőn történő mozgásra bíztatnunk, hiszen – egyelőre pontosan nem tisztázott okoknál fogva – ezzel megelőzhetjük a szénanátha kialakulását. Egy lehetséges magyarázat szerint a rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, s a betegség kialakulásának valószínűsége ez által csökken.

A vizsgálat szerint a mozgásszegény életmód és a szénanátha kapcsolata egyértelműen fennáll, attól függetlenül, hogy a gyermeket anyatejjel, vagy tápszerrel táplálták-e, a családban előfordult-e korábban allergiás, szénanáthás megbetegedés, dohányzás, vagy háziállat tartása.

A vizsgálat eredményei alapján a szénanátha elkerülése még egy érv a gyermekek rendszeres sportolásra bíztatása mellett. Ne feledjük, hogy hazánkban sajnos igen magas a már fiatalon magas vérnyomással, túlsúllyal, cukorbetegséggel küzdők száma. Az egészséges életmódra nevelést segíthetik a rendszeresen, szabad levegőn, testmozgással töltött közös családi programjaink is.
Ha napjaink nagy részében zsebkendő után kutatunk, s gyógyszerekkel, egyéb módszerekkel, több-kevesebb sikerrel próbáljuk megszüntetni az orrfolyással, orrdugulással, szemviszketéssel, könnyezéssel járó kellemetlen tüneteket, gondoljunk a tüneteken kívül az allergia okaira is hatni képes specifikus immunterápia lehetőségére. Ez az új módszer lépésről-lépésre szoktatja hozzá szervezetünket az allergiát kiváltó anyaghoz.

Természetesen a pollenszezon csúcsán továbbra is tartsuk zárva ablakainkat. Távolítsunk el lakásunkból minden penészt okozó tényezőt, ide értve a szobanövényeket is.

Viseljünk pollen maszkot, különösen fűnyíráskor, takarításkor. Gondoskodjunk a légkondicionáló szűrőjének tisztításáról, cseréjéről. Éjszakára emeljük meg a fejünk alatti támaszt, átmenetileg aludjunk magasabb párnán. Ne hagyjuk abba a rendszeres testmozgást, kerüljük messzire a dohányfüstöt, fokozottan figyeljük az egészséges étkezésre, a keresztallergiát okozó élelmiszerek mellőzésére, a megfelelő mennyiségű vitamin – különösen a C-vitamin – bevitelére.

“Allergiáról mindent egy helyen”
Budai Allergiaközpont
T.: 30/631-9309
info@allergiakozpont.hu
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!