Keresés
Close this search box.

A kolosztrum újrafelfedezése

//

A kolosztrum (előtej) egy évezredek óta jól ismert hatékony regeneráló szer, egy immunmodulátor. A benne lévő hatóanyagok sehol máshol nem találhatók meg ilyen magas, tökéletesen harmonikus koncentrációban. Ezért szokták az előtejet az újszülöttek számára az „első védőoltásnak” is nevezni. A kolosztrum az egyetlen természetes immunglobulin beviteli lehetőség szájon át.

Dr. Beth Ley – Kolosztrum: a természet ajándéka immunrendszerünk számára c. könyvében írja: „Optimális immunvédelem nélkül szervezetünk teljesen védtelen a legtöbb fertőzéssel szemben, az egyszerű náthától az influenzán át a különféle immun-zavarok okozta súlyosabb betegségekig, mint az allergia, a rák, vagy akár az AIDS. A kolosztrum tartalmazza az összes ismert immunglobulint: IgA, IgD, IgE, IgG és IgM, továbbá leukineket, lactoferrint és lysozymet. Ezek az összetevők legyőzik a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat egyaránt.”

C. Boudry által vezetett belga kutatócsoport tanulmányozta a kolosztrum hatására bekövetkező Th1/Th2 aránnyal összefüggő immunválasz-változásokat. Közleményükben kiemelték, hogy a kolosztrum alkalmazását követően a Th1 sejtek száma meghaladta a Th2 sejtekét, s az immunválasz-változás következtében az allergiás folyamatok gátlása, továbbá a fertőzésekkel szembeni fokozott védelem volt megfigyelhető.

A kolosztrum allergiás folyamatok gátlására kifejtett hatásának kutatásában újabb irányt jelentenek az A.M. Keech vezette amerikai kutatócsoport eredményei. 2007. januárjában megjelent összefoglalójuk szerint a szarvasmarha eredetű kolosztrum tartalmaz egy PRP-3b (Proline Rich Polypeptide) nevű fehérjét, melynek hatására a szervezet allergiás reakcióinak gátlását figyelték meg. A kutatók szerint ennek hátterében a citokinek (a szervezet immunfolyamataiban résztvevő komponensek) termelésének befolyásolása áll. Kutatásaik szerint a kolosztrum – a PRP-3b összetevő révén – az allergiás folyamatok hatékony gátlószere lehet, melyet már sok empirikus tapasztalat is megerősített.

A kolosztrum hatékony segítség lehet sportolók és testépítők számára is, mivel jelentős energia-bevitelre képes, és hozzájárul a zsír izommá való átalakításához, a testtömeg növelése nélkül. Így természetes, mellékhatások nélküli megoldást kínál azok számára, akik csak edzettségi állapotukat (fittségüket) szeretnék növelni, de testtömegüket nem.

További alkalmazásai: felső légúti megbetegedések, fertőzések, immunproblémák, legyengült szervezet, ízületi gyulladások, továbbá szinte az összes modernkori probléma tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére.

A világ legnagyobb kolosztrum termelője Ausztrália és Új-Zéland. Ennek oka az, hogy kolosztrumot csak szivacsos agysorvadás (BSE)-mentes állatállományból szabad begyűjteni, ami az ismert járványok miatt egyre nehezebb. Az Ausztráliában tenyésztett tehenek maradéktalanul megfelelnek a szigorú feltételeknek, hiszen a kontinens teljes egészében BSE-mentes. Az állatok hatalmas területeken, szabadon legelnek, távol a sűrűn lakott településektől és az ipari létesítményektől, etetésükhöz nem használnak tápokat, így az ott nyert tej valóban bio-tej.

Fenti összeállítás laikusok számára kíván átfogó képet nyújtani a teljesség igénye nélkül a már évezredek óta ismert előtej (föcstej) alkalmazásáról a környezeti ártalmak miatt megbomlott immunrendszer okozta betegségek kiegészítő, természetes terápiájaként.

Ian Smith Ph.D.
kutatóorvos
(Sydney Australia NSW)
info: www.jinjang.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!