Keresés
Close this search box.

A stressz hizlal!

//

Ausztrál kutatók állítása szerint egy stressz hatására termelődő molekula (NPY) a zsírsejteket méretbeli és számbeli növekedésre serkenti, tehát a sok stressz elhízáshoz vezet.

A krónikus stressz és az elhízás közötti összefüggés évtizedek óta ismert a kutatók körében. A Nature Medicine folyóiratban közölt kutatási eredményekből az is kiderül, hogy mindezt a neuropeptid Y (NPY) molekula okozza.

Kutatók feltérképezték, milyen molekuláris folyamatok állnak annak hátterében, hogy fokozott stressz hatására a betegségekkel szemben is fogékonyabbá válunk. Az NPY molekula e szerint nem csak elhízást okoz, de a stresszel összefüggő egyéb kórképek kialakulásában is szerepet játszik.

Vizsgálatuk első részében a csoportot két részre osztották. Az egyik csoport tagjait standard étrenddel, míg a másikat kifejezetten magas zsír-, és cukortartalmú ételekkel táplálták. Az elvárásoknak megfelelően a magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztók többet híztak a kísérlet ideje alatt. Ugyancsak megfigyelték, hogy a stressznek kitett alanyok még több plusz súlyt szedtek magukra.

A stressz hatására keletkező NPY molekulák kibocsátását követően bizonyos zsírsejt-receptorok megkezdik a zsírsejtek növelését. A zsírsejtek számának és nagyságának növekedése természetesen túlsúlyhoz vezet. Jó hír azonban, hogy a kutatók máris megkezdték a stressz-okozta elhízás ellenszerének kifejlesztését a receptorok működésének blokkolása útján.

Megfigyelték ugyanis, hogy amikor a kísérletek során az Y2 receptorokat két héten át blokkolták, a hasi területen felhalmozódó zsír mennyisége mintegy 40 százalékkal csökkent. Az eredmények alapján tehát a stressz és a helytelen étrend okozta, számos komoly szövődményt – szívbetegség, diabétesz – okozó alma típusú elhízás a jövőben megelőzhető, illetve visszafordítható tünet lesz.

www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!