Keresés
Close this search box.

Amit a gyomorrákról tudni kell

//

Az elmúlt évtizedekig a gyomorrák volt az emésztőrendszer leggyakoribb daganata. Előfordulása a 80-as évektől hazánkban is csökkent, emellett javult a halálozási arány, és a betegek életminősége is.

Amit a gyomorrákról tudni kell

Kutatók megfigyelték, hogy bizonyos ember-csoportokban gyakoribb a gyomorrák. Főként 55 év felett, és kétszer annyi férfit, mint nőt érint, többször alakul ki színes bőrűekben, mint fehérekben.

A világ bizonyos tájain, például Japánban, Koreában, Kelet-Európa egyes részein és Latin-Amerikában – ahol az ételek jó részét szárítással, füstöléssel, sóval vagy pácolással tartósítják – gyakoribb, mint Nyugaton. Ugyanakkor a friss tápláléknak, különösen a zöldségnek, gyümölcsnek, illetve a szakszerűen fagyasztott ételeknek védő szerepet tulajdonítanak.

A kockázatot egyértelműen növeli az előzetes gyomorműtét, a vészes vérszegénység, a savhiány és a gyomorsorvadás. Bizonyos porok (pl. azbeszt), gázok és a dohányzás is kockázati tényező.

Nem könnyű korai stádiumban felismerni, mert gyakran semmilyen panaszt nem okoz, vagy azok jelentéktelennek tűnnek. Gyakoribb tünetei az emésztési zavarok és/vagy gyomorégés, gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, étkezés után puffadás, étvágytalanság, gyengeség, kimerültség, vér a székletben vagy a hányadékban. E tüneteket egyéb betegség, (pl. vírusfertőzés vagy fekély) is okozhatja, ezért bízzuk a diagnózist és a kezelést a szakorvosra.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!