Keresés
Close this search box.

Az agyvérzés előjelei

//

Az alábbi történetet egy olvasónk küldte részünkre azzal a kéréssel, hogy tegyük közzé, mert igen tanulságos, talán még életet is menthetünk vele. Természetesen készséggel teszünk eleget egy ilyen felkérésnek, íme a történet:

„Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. A körülötte állók felsegítették, s az asszony azt mondta, hogy minden rendben, teljesen jól van, semmi baja, talán csak megbotlott. Nem akarta, hogy orvost hívjanak. Az est hátralévő részét jó kedéllyel töltötte el a társaságban.

A férjet nem hagyta nyugodni az eset, s amikor hazaértek, mégiscsak felhívta a mentőket. Az orvos az asszonyt kórházba szállítatta, ahol rövid idő elmúltával, még az éjszaka folyamán agyvérzésben meghalt.

Az orvos véleménye szerint, ha ott a fogadáson, a szórakozás közepette valamelyik résztvevő felismerte volna az agyvérzés jeleinek egyikét, annak a következő 3 óra leforgása alatt életmentő jelentősége lehetett volna. Az agyvérzés előjeleinek észlelésére több lehetőség is kínálkozik. Kérjük meg a veszélyeztetett személyt, hogy:

1. mosolyogjon;
2. mondjon egy rövid mondatot (pl. ma nagyon szép idő van);
3. emelje fel mindkét karját a magasba.
4. öltse ki erőteljesen a nyelvét.

Amennyiben fentiek teljesítése nehézségekbe ütközik, vagy a normálistól eltér, illetve bármilyen elváltozás jeleit mutatja (például az arc egyik fele görcsösen mozdulatlan marad, vagy nem tudja kifejezni magát egy egyszerű mondat erejéig sem, vagy nem képes felemelni valamelyik kezét a feje fölé, illetve nem tudja kiölteni nyelvét, esetleg az egyszerűen csak kilóg a szájból), ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt! Aggodalmunkat, elővigyázatosságunkat soha ne érezzük feleslegesnek, hiszen életet menthet.

A neurológus orvos véleménye szerint az előjelek minél szélesebb körű megismertetése azért fontos, mert szinte biztos, hogy minden 100 újabb személy, akihez eljut az információ, legalább egy életet megment.”

K.Gy. (Budapest)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!