Keresés
Close this search box.

„Cukorka” vagy cukorbetegség?

//

Gyuri bácsi, 6,2 a cukrom – panaszolja egy középkorú nő. – Nem cukor az még kedves, csak cukorka – vigasztalja az öreg. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember javasasszony nagymamájától örökölte tudását és gyógyteái receptjét, melyeket aztán továbbfejlesztett. Györgyteáját immár 10 éve ismeri és használja a hazai cukorbeteg társadalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kiemelt kutatási területe a diabétesz kezelésére szolgáló növényi szerek vizsgálata, hiszen az inzulin felfedezése előtt gyógynövényekkel kezelték a már több ezer éve ismert betegséget.

Az ókorban a cukorbetegséget a vizeletből állapították meg: ha édes volt, már készen is állt a diagnózis – diabetes (túláradó vizelet) mellitus (méz ízű). A tünetek között szerepelt a szomjúság, túlzott folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés. Kezelése egyszerű volt: szigorú koplalás és gyógyteák fogyasztása.

A cukorbetegség alattomos kór, nem fáj, nem jár tünetekkel, a betegnek nincs betegségtudata, gyakran csak a vérvétel után szembesül a hírrel: cukorbeteg. A legtöbb ún. 2-es típusú cukorbeteg örökli a hajlamot, sokan közülük túlsúlyosak. Gyakran valamilyen érzelmi sokk, megrázkódtatás váltja ki a cukorszint drasztikus megemelkedését: családtag halála, munkahely elvesztése, válás.

A betegség kialakulása megfelelő táplálkozással, sok rostanyag, zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a cukros, üres kalóriában gazdag ételek kerülésével, rendszeres testmozgással általában megelőzhető, vagy legalábbis jelentős mértékben késleltethető. Családi hajlam esetén ajánlott a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés.

A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség sajnos nem gyógyítható (esetleg hasnyálmirigy átültetéssel, ami rendkívül költséges és bonyolult eljárás). Az orvosi kezelések fő célkitűzése a vércukorszint csökkentése, illetve a szövődmények megelőzése, ami gyógynövényekkel is elérhető.

Melyek ezek a gyógynövények? Csalánlevél, ami vértisztító, vizelethajtó, méregtelenítő hatású. Gyermekláncfű-gyökér, amely máj-és epeműködést serkentő, vércukorszintet csökkentő, fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények és a retinopátia megelőzésében. Az orbáncfű kedélyjavító hatásánál fogva játszik szerepet a sokszor depresszióval is járó cukorbetegség kezelésében. Immunerősítő hatásánál fogva ösztönzi a szervezetet a fokozott védekezésre a károsan magas cukorszinttel szemben. A fekete áfonya levelének szénhidrát metabolizmust befolyásoló szerepe a múlt század óta ismert. Jelentős króm tartalma szabályozza a vércukorszintet, szabadgyök-fogó hatása miatt kiemelkedő szerepet kap a szövődmények kivédésében. A katángkóró-gyökér legfontosabb hatóanyaga az inulin, az egyik legalacsonyabb glykaemiás-indexű szénhidrát. Fontos szerepe van a májkárosodás megelőzésében és a méregtelenítésben.

A Diabess-Györgytea fenti gyógynövény-összetevői bizonyítottan csökkentik a vércukorszintet. Fogyasztását már akkor érdemes elkezdeni, amikor az orvos azt mondja: még nem kell gyógyszer, de az étkezéssel vigyázni kell. Ez általában 6,5-7mmol/l vércukorszintnél következik be. Ebben a stádiumban van a betegnek a legnagyobb esélye arra, hogy akár 10-12 évvel késleltesse a betegség kialakulását. A Györgytea fogyasztóinál gyakran előfordul, hogy a szakorvos csökkenti, vagy teljesen leállítja a tablettás terápiát, elegendőnek ítélve a szigorú diétát és a teát, ám a megelőzés, a korai felismerés minden esetben döntő fontosságú.

A teát folyamatosan, szünet beiktatása nélkül fogyaszthatjuk, hatása nem csökken az idők folyamán, tehát nem történhet meg, hogy úgymond „hozzászokik a szervezet”. Tapasztalatok szerint, ha a kívánt vércukorszint elérése után a beteg abbahagyja a tea fogyasztását, a cukorszint újra megemelkedik, s ekkor már jóval nehezebb azt újra a megfelelő szintre csökkenteni.

A cukorbetegség legnagyobb veszélye a szövődmények kialakulása. A betegség először az idegrendszert, a látást, az érrendszert támadja meg, emelkedik a vérnyomás, a koleszterinszint. Súlyos esetben vakság, vese-elégtelenség, impotencia, koszorúér-betegség és érszűkület következhet be, ami sajnos amputációhoz vezethet. A Diabess-Györgytea hosszú évekkel késleltetheti ezeket a szövődményeket.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!