Keresés
Close this search box.

Kalciummal a vastagbélrák elle

//

Kalcium kiegészítők szedésével megelőzhető a bélszakaszban megjelenő polipok kialakulása, melyek a későbbiekben a vastagbél daganatos megbetegedéséhez vezethetnek. A készítmények hosszútávon hatásos, védelmi funkciójukat a kúra végeztével is sokáig képesek kifejteni.

A Dartmouth Medical School kutatói olyan pácienseket kerestek vizsgálataik elvégzéséhez, akiknél korábban nem rosszindulatú polipok megjelenését diagnosztizálták a bélszakaszon belül. A résztvevők egyik része napi 1200 milligramm kalcium készítményt, a másik csoport placebot szedett a négy éves vizsgálat ideje alatt.

A vizsgálat lezárását követően, az értékelés szerint a kalcium szedése 17 százalékkal csökkentette a polip újbóli megjelenésének kockázatát.

A vizsgálatot követő ötödik évben az eredeti 930 résztvevőből 822 személynél vizsgálták a kalcium szedésének hosszútávú hatásait. A kalciumot kapott páciensek 31,5 százalékánál kiújult a polip. A másik csoportban, melynek tagjai placebo készítményt szedtek, ez az arány 43,2 százalék volt.

Az American Cancer Society nevű szervezet ajánlása szerint a 19 és 50 év közöttiek kalcium-szükséglete napi 1000 milligramm, az 50 év felettieknél pedig 1200 milligramm.

Emellett a vastagbélrák megelőzésének egyik legbiztosabb módja az idejében végzett szűrővizsgálat, amely az 50 év felettiek esetében különösen ajánlott. Öröklött családi hajlam, gyulladásos bélbetegségek, daganatos kórelőzmény, illetve egyéb ismert rizikófaktorok esetén kiemelten fontosak a megelőző intézkedések, a tudatos táplálkozás, melynek a rendszeres kalcium-pótlás is részét képezheti, valamint a kontrollvizsgálatokon való részvétel.

A hír alapjául a „Calcium May Reduce Colon Cancer Risk” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!