Keresés
Close this search box.

Őrizd meg saját fogaidat élethosszig!

//

Kevesen tudják, hogy a fogazat rendellenességei nemcsak esztétikai, de funkcionális és pszichés zavart is okozhatnak. Csak a szabályos és hiánytalan fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztulását, az egyszerű szájhigiénét.

A szabálytalan fogazatban fokozottan megtapad a lepedék, növekszik a fogszuvasodás, a fogágy-pusztulás rizikója, emiatt lehetetlenné válik, hogy saját fogaink egy életen át kiszolgáljanak bennünket. Új módszereknek köszönhetően a fogszabályozásnak már nincsen felső korhatára, a kezelés akár 50-60-70 éves korban is sikerrel elvégezhető.

A mai felnőtt társadalom 30-as és 40-es generációja fogszabályozás szempontjából két részre osztható: akik már gyermekkorukban” túlestek” a fogszabályozási kezelésen, és akiknek ebben nem volt részük. Utóbbiak csak felnőtt korukban szembesülnek azzal, hogy fogaik állapota milyen fontos szerepet játszik életükben. Sokan nem is tudják, hogy még nem késő, idősebb korban is megkezdhetik fogazatuk egyre sürgetőbb rendbetételét. A szabálytalanul záródó fogsor ugyanis egyes fogak túlterhelődéséhez vezet, illetve komoly állkapocs-ízületi problémákat okozhat.

A felnőttkori fogszabályozás azonban több okból is eltér a növekedésben lévő gyermekek kezelésétől. Bár a fogmozgatás felnőttkorban valamivel lassabb folyamat, a betegek jobb kooperációjának köszönhetően a kezelési idő nem hosszabbodik meg számottevően.

Feltétlenül figyelembe kell vennünk a különböző állkapocs-ízületi problémákat (állkapocs-kattogás), az előrehaladott fogágy-betegségeket, foghiányokat és fogpótlásokat (hidak, koronák). Gyakran felmerül a kérdés, hogy lehet-e koronával ellátott fogat szabályoztatni. A válasz igen, de a kezelés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy van-e a korona alatt olyan szuvasodás, fogágy-elváltozás, amit előtte kezelni kell. Ilyenkor célszerű a fogszabályozás idejére ideiglenes koronát készíttetni, pláne ha a kezelés után a beteg a fogait fehéríttetni szeretné.

A fogágy-elváltozás igen gyakori a 40-50 éves nők körében. A felső 1-es fogak között rés alakul ki, az íny enyhén visszahúzódik és a fogak kissé kifelé dőlnek. A károsodott fogágyban a fogmozgatás rizikót jelent, mivel a fog tartószerkezetének további leépüléséhez és/vagy gyökérfelszívódáshoz vezethet. Ezért a kezelés megkezdése előtt a fogkövet feltétlenül el kell távolítani.

Ebben a korban már befejeződik az állcsontok növekedése, így azok egymáshoz való viszonyát már nem tudjuk befolyásolni. Ha az állcsontok helyzetének korrekciójára van szükség, az gondos előkészítés, tervezés után, team-munkában, sebész közreműködésével történik. Említést kell még tennünk a fokozott stressz-helyzetek következtében kialakuló fogcsikorgatásról is, amely fogkopáshoz, súlyosabb esetben állkapocs-ízületi problémához is vezethet.

A felnőtt kezelésekben néhány éve Magyarországon is nagy sikerrel alkalmazott ún. „lágy erőkkel” történő fogszabályozás a páciensek beszámolója alapján komfortosabb, kevésbé érezhető feszülést a fogívben az aktiválások után. Előnye még, hogy csökken a foghúzás szükségessége, elegendő ritkábban (6-8 hetente) kezelésre menni, sőt a kezelés várható időtartama is lecsökken.

A fogszabályozó szakorvos a diagnózis és a kezelési terv alapján részletes tájékoztatást ad a választható módszerekről és a kezelés várható időtartamáról, hogy a páciens eldönthesse, melyik kezelési-alternatívát választja.

dr. Szabó Réka
fogszabályozó szakorvos
Tel.: 06-30/297-4551
E-mail: sreka@mail.datanet.hu
További info: www.harmoniadent.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!