Keresés
Close this search box.

Rákkeltő reflux, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek

//

A cseppkőgomba és patkónyelv polysaccharida kivonatok szerepe a kiegészítő terápiában

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség, melynek oka a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása. Tünetei lehetnek a gyomorégés és a savas felböfögés. A betegség valószínűségét növeli a túlsúly, túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek, a fehér kenyér fogyasztása, valamint a szociális stressz. A testmozgás és gyümölcsfogyasztás csökkenti a reflux előfordulásának rizikóját.

A rendszeres reflux idővel fájdalommentessé válhat, növekedhet az azt észlelő érzékelési küszöb, ez viszont nem jelenti, hogy a betegség kezelése elhanyagolható. A reflux megnöveli a nyelőcsőrák, a légzőszervi betegségek, valamint a felső légút rákos megbetegedéseinek valószínűségét. A nyelőcsőrák előfordulása folyamatosan növekszik, amit a kutatók arra vezetnek vissza, hogy növekszik a reflux betegségben szenvedők és a túlsúlyos emberek száma, ugyanakkor csökken a gyomorrák-keltő Helicobacter pylori fertőzés előfordulása.

A legdöbbenetesebb felismerés éppen az, hogy míg a H. pylori előfordulásának visszaszorításával sikerült jelentősen csökkenteni a nem gyomorszájat érintő gyomorrák valószínűségét, addig ugyanez bizonyos nyelőcső ráktípus növekedéséhez vezetett, sőt a kutatók a gyomorszáj rák előfordulásának egyértelmű növekedését is szoros összefüggésbe hozzák ezzel.

Egy rangos amerikai folyóiratban 2006 októberében megjelent tanulmány következtetése szerint, ha a H. pylori fertőzés valóban gátolja a gyomorszáj és a nyelőcső bizonyos ráktípusainak kialakulását – amit számos adat támaszt alá -, akkor egyes országokban előfordulhat, hogy a H. pylori kiirtásából eredő emberi életekben mérhető haszon kisebb, mint az a kár, amit más ráktípusok előfordulásának növelésével okoz.

A modern gyomorsavat csökkentő gyógyszerek több csoportjáról is kimutatták, hogy szedésükkel egyidejűleg növekedett a gyomrot és nyelőcsövet érintő adenocarcinomák előfordulása, tehát azok nem alkalmasak ezeknek a ráktípusoknak a csökkentésére. Ugyanezen gyógyszerek használata megnöveli egy életveszélyes ritka bakteriális fertőzés (Clostridium difficile) előfordulásának valószínűségét. Ez a fertőzés a bélfal gyulladásához és feloldódásához vezethet.

Az egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bél-gyomor-szájüreg betegség – Morbus Crohn – esetében a vékonybél és tüdő tumorok előfordulása megemelkedett, ezért a tumorok rendszeres szűrése indokolt megelőzés céljából.

A ritkábban előforduló Colitis ulcerosa esetében a krónikus gyulladás kizárólag a bél nyálkahártyáját érinti, és gyakoribb vastagbél tumor előfordulást eredményez. Rendszeres béltükrözés és a gyulladásgátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a rák kialakulásának rizikóját.

Összességében elmondható, hogy az egyik leghatékonyabb gyomor-, nyelőcső- és bélrák megelőző faktor az egészséges életmód. Kerülni érdemes a túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást. Előnyben kell részesíteni a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diétát, valamint a halat és szárnyas húst, a „vörös” és feldolgozott hústermékek kiiktatásával.

Az egészséges életmódot és a gyógyszeres kezeléseket kiegészítve, azok hatásának növelése, melléhatásaik csökkentése céljából eredményes lehet a Cseppkőgomba polysaccharidokkal dúsított kivonat keverék alkalmazása. A Cseppkőgomba kivonatot a népgyógyászatban eredményesen használták és használják gyomorfekélyre, a duodénum fekélyes megbetegedésére, gyomor nyálkahártya gyulladásra, gyomor-, nyelőcső- és vastagbélrák kiegészítő terápiájára. Klinikai kísérletekben rendkívül eredményesnek bizonyult a Morbus Crohn és a Colitis ulcerosa kezelésében. A Cseppkőgomba és a Patkónyelv (GASTROANAX) kivonat keverék alkalmazásával valószínűleg csökkenthető a rákos megbetegedések előfordulásának esélye, illetve hatékony segítséget jelenthet a tápcsatorna daganatainak és a nőgyógyászati tumorok kiegészítő terápiájában. A tárgyalt betegségeknél rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.

Varga Gábor, Dipl. Kfm.
További info: www.vitanax.eu,
Tel.: 06-30/391-80-80

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!