Keresés
Close this search box.

Stresszoldó gyógynövények

//

Mai rohanó világunkban – még ha észre sem vesszük –, de mindannyiunk szervezetét fokozott megterhelés éri. A csökkent energiaszint, a kimerültség, erőtlenség, a feszültség, a nyugtalanság, türelmetlenség, a félelmek, szorongások, majd a depresszió vagy az agresszivitás mind-mind a hosszantartó stressz folyamatának „kilométerkövei”. Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, szinte elkerülhetetlen a komoly szervi betegségek, károsodások (pl. szív-, és érrendszer vagy az immunrendszer terén) kialakulása. Vegyük sorra, hogy milyen gyógynövényeket hívhatunk segítségül!

Igen nagy kincs a magyar és a környező országok étkezési kultúrájában a mák. Rendkívül gazdag aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedést, csökkenti a magas vérnyomást, normalizálja a vér koleszterinszintjét, és segíti a sebek gyógyulását. A népgyógyászat már évszázadok óta hasznosítja nyugtató, altató, éjszakai regenerálódást segítő hatását. Emellett idegerősítő és idegfájdalmakat csökkentő élettani tulajdonságai is ismertek. A mák fokozza a szervezet védekező képességét, növeli a szellemi teljesítőképességet. Magyarországon kevesen tudják, hogy a mák a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi visszaépíteni azt.

A kendermag olaja a növényvilágban egyedülálló mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani. Jelenlegi ismereteink alapján nincs még egy olyan növény, amely egyszerre tartalmazná az Omega-3, -6, -9 és Gamma-Linolin zsírsavakat.

Stressz-hatás esetén nyugtató hatását leginkább a gyomorra, illetve a szív- és keringési rendszerre fejti ki. Javítja a szív működését, csökkenti a véredények meszesedését, gátolja az érfalakon a lerakódásokat, javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL), illetve a vérnyomást, továbbá erősíti a kapillárisokat. Csökkenti az éhségérzetet, a gyomor belső falát védőréteggel vonja be, ezáltal bizton megelőzhető a gyomorfekély. Antioxidáns hatású, így a rák kiegészítő kezelésében is hatékony lehet. Külsőleg alkalmazva „megolajozza” az ízületeket.?Ne feledkezzünk meg a sárgabarackmag olajáról sem, melynek idegrendszerre gyakorolt hatása kiemelkedő, gyorsan ható idegnyugtató, segíti az elalvást. Rendszeres szedése kiegyensúlyozottabbá teszi az állandó idegfeszültségben élőket, miközben segít feloldani a tudattalan félelmeket. Idegrendszeri hatása mellett tisztítja az érfalakat, javítja a vérkeringést, megszűnteti a hideg kéz és láb problémáját, enyhíti a visszeres panaszokat. Kitűnő légzésszabályozó, segíti a pajzsmirigy működését, jól felszívódó A- vitaminja javítja a szem vérellátását. Állapotos nőknek és szoptatós kismamáknak ellenjavallt! Túladagolását kerüljük, mert hasmenést okozhat!

A csalán évezredek óta az emberiség egyik megbecsült növénye.?Kiváló vér- és májtisztító, vizelethajtó, méregteleníti az egész szervezetet. A megmerevedett nyaki ereket újra rugalmassá teszi. Támogatja a hasnyálmirigy működését is. A csalán olaja az egyik legkiválóbb szorongásoldó természetes anyag.

Idegnyugtatásra, ingerlékenység csillapításra, szorongásra, az esti elalvás elősegítésére bátran hasznosíthatjuk a levendula, a citromfű, a macskagyökér és a komló áldásos hatását is. Az orbáncfű pedig még depresszió vagy vizsgadrukk esetén is hatékony segítséget nyújt.

Bálint János
fitoterapeuta természetgyógyász
info tel.: 06/52-273-075

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!