Keresés
Close this search box.

Tippek fáradtság ellen

//

Sokunk számára ismerős az érzés, amely rendszerint a délutáni órákban, főként ebéd után tör ránk. Az érzés, melytől szemeink elnehezülnek, minden mozdulat, minden gondolat egyre fárasztóbbá válik. Jól esne egy röpke pihenő, egy gyors szundítás, vagy bármi más, csak valahogy „túléljük” a nap hátralévő részét.

Az ebéd utáni alvás csak igen kevesek kiváltsága, így nézzük meg, mi lehet az, ami segíthet mozgósítani tartalék energiáinkat, hogy kellő mértékben felfrissülhessünk. Mielőtt azonban bárkit is napi több liter kávé, vagy tábla csokoládé elfogyasztására ösztönöznénk, emlékeztetnünk kell rá, hogy azok eredményessége csupán rövidtávú, mi ugye, tartós megoldásra törekszünk.

– Egyik lehetséges módszer, hogy naponta több alkalommal étkezünk, ez jelenthet 3-4 óránkénti táplálkozást, mellyel energiáinkat egy viszonylag állandó szinten tarthatjuk. Ha azonban ülő munkát végzünk, ráadásul netán nem ismerjük a mértéket, esetleg amúgy is túlsúllyal küzdünk, ez az alternatíva meggondolandó.

– Bármely praktikánk eredményessége csökkenhet azonban kellő mennyiségű, pihentető éjszakai alvás nélkül. Törekedjünk rá, hogy kipihenten ébredve a napot reggelivel kezdjük, ami segít helyrebillenteni vércukorszintünket. Időnk függvényében választhatjuk meg reggelink összetételét, de a rohanás ne legyen kifogás ennek elmulasztására. Akár egy tál gabonapehellyel, banánnal, vagy joghurttal is gyorsan fedezhetjük energia-szükségletünket.

– Gyors „nassok” a nap folyamán igazán eredményesen, és hosszú órákra felüdülést nyújthatnak, ráadásul akár egy röpke szünetben is elfogyaszthatók. Édesség helyett inkább gyümölcsöt válasszunk, de gondoljunk arra, hogy szénhidrát tartalma gyorsan felszívódik, így bár hamar megemeli a vércukorszintet, hatása gyorsan el is illan. Célszerű ezért alacsony zsírtartalmú, vagy fehérjét is tartalmazó étel-párokat kreálnunk. Ideális megoldás például az alma krémtúróval vagy sovány sajttal, főtt tojás gyümölccsel vagy gyümölcslével, joghurt gabonaszelettel, tej vagy kakaó teljes kiőrlésű rágcsálnivalóval vagy müzlivel, esetleg aszalt gyümölcs mogyoróval. Ügyeljünk az elfogyasztott mennyiségre, hiszen célunk, hogy „feldobjuk” magunkat, nem pedig, hogy elhízzunk!

– A fáradtság egyik gyakori oka az egész napos egy helyben ülés. Törekedjünk rá, hogy óránként néhány percre felálljunk, megmozgassuk tagjainkat! Sétálhatunk egyet a folyosón, esetleg a szabadban is. E-mail küldése helyett menjünk oda személyesen kollégánkhoz! Érezzük magunkat szerencsésnek, ha lift helyett módunk van néhány emeletet gyalog megtenni! Lépcsőzzünk naponta többször! A mozgás energiát szabadít fel, így újra feltöltődhetünk, felfrissülhetünk.

– Irodai „testedzésünket” soha ne kezdjük evés-ivás nélkül, teljesen üres gyomorral! Egy korty ásványvíz, 2-3 falat aszalt gyümölcs, banán, gabonaszelet vagy mogyoró, s máris helyreáll az egyensúly, indulhat a torna, mellyel bármilyen fárasztó napot könnyebben „túlélhetünk”.

www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!