Keresés
Close this search box.

Töltődj fel energiával!

//

Mindnyájunknak van egy „láthatatlan vödre”, amely folyamatosan kiürül és megtelik, annak függvényében, amit mások mondanak nekünk és tesznek velünk. Amikor a vödrünk tele van, remekül érezzük magunkat, amikor viszont üres, pocsékul.

Egy „láthatatlan merőkanalunk” is van. Amikor arra használjuk, hogy megtöltsük mások vödrét – olyan dolgokat mondva vagy téve, amik erősítik pozitív érzelmeiket -, egyúttal a saját energiáink vödrét is megtöltjük. Amikor azonban kimerjünk vele mások vödrét – olyan dolgokat mondva vagy téve, melyek apasztják pozitív érzelmeiket -, akkor saját magunkat is gyengítjük.

Tehát minden napunk minden pillanatában választás előtt állunk: vagy megtöltjük egymás energiáinak vödrét, vagy merünk belőle. A döntés fontos – alapvetően befolyásolja kapcsolatainkat, termelékenységünket, egészségünket és boldogságunkat.

Nap, mint nap átélünk olyan pozitív és negatív érintkezéseket, amelyek befolyásolják közérzetünket és viselkedésünket. Szerencsére a pozitív élmények, vagyis „energiáink vödrének feltöltése” nagyobb hatékonysággal bír. A pozitív érzelmek a személyek közötti események messze ágazó láncolatát indítják el, melynek általunk gyakran nem is követhető pozitív következményei vannak.

Mindannyian pozitívabb érzelmekre vágyunk életünkben, de kultúránk valamennyi szintjét átitatja a negatív érzelmeken alapuló megközelítés. A rossz dolgokra való összpontosítás különösen szembetűnő az iskolai tapasztalatainkban. Egy közelmúltban, több országban végzett Gallup közvélemény-kutatás eredménye szerint a szülők sokkal jobban presszionálják gyermekeiket néhány rossz jegy miatt, minthogy megdicsérnék őket sikereikért, elért jó eredményeikért. Nem nehéz kikövetkeztetnünk ennek hosszú távú hatásait.

A pozitív pszichológia egyre jobban kibontakozó mozgalmának képviselői a negatív tulajdonságok helyett az emberben lakozó jót keresik és tanulmányozzák. Tanulmányaik kimutatták, hogy egyetlen negatív beállítottságú ember képes lerombolni egy egész munkahely légkörét, tönkretehet barátságokat, családokat és karriereket is. Ezzel szemben a pozitív érzelmek életben maradásunk feltételei, melyek javítják testi-lelki egészségünket, és megvédenek a betegségektől.

A Mayo klinikán 30 éven át vizsgálták a pozitív érzelmek élethosszra gyakorolt hatását. Az eredmény megdöbbentő volt. Az egész életen át tartó optimista beállítottság átlagosan 10 évvel hosszabbította meg a megfigyeltek életét. Ezek szerint a negatív érzelmek több évet (10) faragnak le a várható élettartamból, mint a dohányzás, amely a kimutatások szerint férfiaknál 5,5 , nőknél 7 évvel rövidíti az életet. Az élet korai szakaszának optimizmusa jó egészséget hoz a későbbi időkben is. Vizsgálatok szerint az optimisták ritkábban betegszenek meg, konkrétan vérük több T4-es immunsejtet tartalmaz.

Útravalóul néhány jó tanács, hogy megerősíthessük a pozitív érzelmek áramlását magunk körül:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!