Keresés
Close this search box.

A biztos fogyás 7 „kelléke”

//

Naphosszat a kalóriákat számolgatjuk, a hizlaló ételekre rá sem nézünk, mindezek ellenére zsírpárnáink továbbra sem hajlandóak megválni tőlünk. Nézzük, melyek azok az elengedhetetlen „kellékek”, melyekkel a súlycsökkenés biztosan elérhető.

A Framingham Nutrition Studies kutatói igazolták, hogy a napi 400 kalóriával kevesebbet fogyasztó hölgyek esélye a hasi területen jelentkező, ún. alma típusú elhízásra 2,5-szer nagyobb, mint a többet fogyasztó társaiké. A jelenség oka, hogy az első csoport tagjai nem csak kalóriából, de fontos tápanyagokból is kevesebbet fogyasztottak.

Az elhízás kockázatával pedig egyenes arányban nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. A megoldás kulcsa tehát nem a kalória-bevitel csökkentése, hanem a megfelelően összeállított étrend. A mennyiséggel szemben a minőség elve ez esetben is igazolódni látszik.

A Copenhagen University Hospital orvosai által végzett kutatás során a résztvevő hölgyek sikeresen szabadultak meg a hasi területen, a derék vonalában kialakult zsírpárnáktól, amennyiben a finomított gabonát és cukrot tartalmazó ételek helyett természetes formában, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával fedezték a szükséges szénhidrát mennyiséget.

A gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalmuk által sokáig biztosítják a telítettség érzését, a sárgarépa, a sárgadinnye és az őszibarack pedig kiváló béta-karotin forrás, míg a narancs és kivi jelentős C-vitamin tartalma szintén segíti a fogyást. A biztos siker érdekében részesítsük előnyben a zöldségeket, a gyümölcslevek helyett pedig természetes formában fogyasszunk gyümölcsöket.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az alacsony szelén szint ugyancsak hozzájárul a hasi területen jelentkező elhízáshoz. A termőföldek viszonylag szerény szelén-tartalma miatt szükség esetén a pótlás megfelelő kiegészítő készítményekkel is megoldható.

Fehérjék fogyasztásával telítettség-érzetet érhetünk el, s energiával töltődünk fel. A túlzott bevitel azonban terheli a veséket, és kalcium veszteséget okozhat. A napi kalória mennyiség 25%-ában fogyasszunk fehérjéket zsírszegény joghurt, tej, hal és szárnyas ételek formájában.

A vizsgálatokból az is kiderül, hogy a középkorú hölgyek körében megjelenő plusz kilók ellen a naponta, kétnaponta elfogyasztott (havi kb. 20 pohár) vörösbor jobban véd, mint annak teljes mellőzése. Ennél nagyobb mennyiség azonban már hízáshoz vezet.

Az ételek elkészítésénél részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajakat, például olívaolajat. Az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztásával pedig nemcsak „jó formánkat”, de szívünk egészségét is védjük.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!