Az algák a fotoszintézis során a fényenergia felhasználásával a tápanyagokon kívül színanyagokat (klorofill, karotinoidok: karotinok és xantofillok) állítanak elő. Az orvosok és a biokémikusok a különböző tengeri táplálékokból egy olyan algát különítettek el, amely a klorofill zöld színét elnyomó vörös színanyagot tartalmaz (Haematococcus pluvialis). Az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában számos vizsgálatot végeztek, hogy tisztázzák ennek az astaxanthin nevű vörös színanyagnak az élettani hatásait.
Az astaxanthin a jelenleg is folyó kutatások szerint az alábbi tulajdonságokkal bír:
Hatékony antioxidánsként előnyös a napjainkban megnöve-kedett környezetszennyezés, fokozott UV-sugárzás, tömegesen felhasznált kemikáliák hatására képződő ártalmas szabadgyökök semlegesítésében, fizikai és szellemi egészségünk megőrzésében.
Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora