Keresés
Close this search box.

A mikroalgák ajándéka

//

Az 1960-as évek végén az állatkertekben tartott flamingók elvesztették színüket, tollazatuk csapzott lett, megbetegedtek, sok el is pusztult közülük a jó táplálás és rendszeres orvosi ellátás ellenére is. Úgy tűnt, világméretű járvány van kialakulóban. Az állatkertek elszántan küzdöttek, a madarak eredeti származási helyéről szereztek be természetes táplálékot: algákat, apró rákokat és halakat. Megtörtént a csoda, a flamingók jelentős része meggyógyult, visszanyerte gyönyörű rózsás színét, a tudósok pedig erősen elgondolkodtak…

Az algák a fotoszintézis során a fényenergia felhasználásával a tápanyagokon kívül színanyagokat (klorofill, karotinoidok: karotinok és xantofillok) állítanak elő. Az orvosok és a biokémikusok a különböző tengeri táplálékokból egy olyan algát különítettek el, amely a klorofill zöld színét elnyomó vörös színanyagot tartalmaz (Haematococcus pluvialis). Az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában számos vizsgálatot végeztek, hogy tisztázzák ennek az astaxanthin nevű vörös színanyagnak az élettani hatásait.

Az astaxanthin a jelenleg is folyó kutatások szerint az alábbi tulajdonságokkal bír:

Hatékony antioxidánsként előnyös a napjainkban megnöve-kedett környezetszennyezés, fokozott UV-sugárzás, tömegesen felhasznált kemikáliák hatására képződő ártalmas szabadgyökök semlegesítésében, fizikai és szellemi egészségünk megőrzésében.

Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!