Keresés
Close this search box.

Együnk szívünk egészségére!

//

Mindannyian tudjuk, hogy a szívbetegségek a vezető halálokok között szerepelnek mind a férfiak, mind pedig a nők körében. Kialakulásának okai – a genetikai tényezők mellett – a legtöbb esetben saját életmódunkban, mindennapi életvitelünkben keresendők. Mindez nem jelent egyebet, mint hogy tudatos, ésszerű megelőzés helyett mozgásszegény életmóddal, cukrozott és zsíros ételek fogyasztásával, avagy dohányzással és alkohollal, esetleg a bennünket érő folyamatos, túlzott stressz rendszeres levezetésének, kezelésének elmulasztásával, valójában saját magunk idézzük elő a bajt.

Vegyük elsőként a már népbetegségnek számító elhízás kérdését! A fogyókúra nem csupán esztétikai kérdés, igaz ugyan, hogy a sikeresen leadott súlyfelesleg jelentősen növelheti önbizalmunkat. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közölt kutatási eredmények szerint a hasi területen lerakódott zsírpárnák, az „úszógumi” (alma-típusú elhízás) összefüggésbe hozható az artériák falán megjelenő lerakódásokkal, ún. plakkokkal, melyek határozottan növelik a szívbetegségek kockázatát.

A kutatók ezúttal azt vizsgálták, hogy az elhízás mely formái jelentenek nagyobb szív- és érrendszeri kockázatot. Ennek meghatározására az erek falának állapotát figyelték meg. A 2000–2002 közötti időszakban 2700 személytől vett vizsgálati adatot ellenőriztek. A résztvevő 30–-65 év közötti férfiak és nők testsúly, testtömeg-index (BMI), vizelet- és vérminta, derék- és csípő körfogat értékeinek összevetése után értékelték az előzőleg elvégzett MRI és tomográfiás vizsgálatok eredményeit.

Megállapították, hogy az erek falán jelenlévő kalcium lerakódások, plakkok állapota és gyakorisága a legszorosabb összefüggést nem a magas vérnyomás, magas vércukor-, illetve koleszterin-szint, testsúly, vagy testtömeg-index (BMI) értékeivel mutatja, a legpontosabb jelzőnek a test formáját ítélték. Minél nagyobb ugyanis a hasi területen, a derék és csípő közötti zsírmennyiség, annál nagyobb az artériák falában található kalcium lerakódások valószínűsége.

A kutatók szerint az e területen jelentkező, akár egészen kis mennyiségű súlyfelesleg is hozzájárul a kalcium lerakódások megjelenéséhez az erekben. Ugyanakkor az itt felhalmozódott zsírréteg kis mértékű csökkentésével is sokat tehetünk szívünk egészsége érdekében. Ehhez nem szükséges drasztikus lépéseket bevezetünk, válasszuk olyan testmozgást, olyan kellemes, nem megerőltető gyakorlatokat, melyeket képesek vagyunk mindennapjaink részévé tenni, és kihagyás nélkül, naponta végezni.

Bár nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és bonyolult étrendek helyett nézzük, milyen egyszerű fogásokkal varázsolhatjuk étkezéseinket „szívbaráttá”!

A szívbetegségek kockázata csökkenthető, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, zabpehellyel gazdagítjuk. E két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran sütemények készítésekor is, sőt mandulával és dióval kiegészítve E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünket is fedezni tudjuk. Mindezt szójatejjel készítve, szívünket flavonoidok és B-vitamin komplexek által is támogatjuk.

A gyümölcsök és zöldségek közül szívünk érdekében válasszuk a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot!

Az ebédre elkészített fogásokat gazdagítsuk omega-3-ban bővelkedő halfélékkel, különösen lazaccal vagy tonhallal! A tofu ásványi anyagokban gazdag. Barna rizzsel tálalva kiváló szívbarát ebédet varázsolhatunk belőle.

A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a „jó” koleszterin-szint megőrzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval még vérnyomásunkat is csökkenthetjük.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!